Praha 5 se připojí k trestnímu oznámení na Jančíka

Praha – Praha 5 se připojí k trestnímu oznámení na bývalého starostu Milana Jančíka (ODS), které před časem podala nevládní organizace Transparency International. Rozhodla o tom rada městské části. Žaloba se týká Agentury Praha 5, která pro město vybírala dlužné nájemné. Smlouvy uzavřené s agenturou prý ale byly uzavřeny protiprávně a pro město byly nevýhodné. Radnice zatím škodu vyčíslila na 15 milionů, zřejmě ale bude vyšší. Znalec totiž zkoumal jen škody, které měly vzniknout do roku 2004.

Protikorupční policie Jančíka kvůli kauze obvinila už dvakrát, státní zástupce však pokaždé stíhání zrušil. První obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby vznesli kriminalisté koncem loňského roku, žalobce ho však považoval za nepřezkoumatelné. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího protikorupčních policistů Romana Skřepka museli detektivové kvůli výši způsobené škody změnit trestný čin, ze kterého exstarostu podezírali.

Letos v únoru tak detektivové začali Jančíka stíhat pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele, za které hrozí až desetileté vězení. I toto obvinění však státní zastupitelství zrušilo, podle něj ani tentokrát nemělo potřebné náležitosti. „Případ je nyní stále ve fázi prověřování,“ uvedl minulý týden žalobce Martin Černý z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5. Jančík už dříve řekl, že považuje obvinění za absurdní. 

Pohledávky za nájemné prodávala radnice společnosti od roku 2003, podle dřívějších informací celková výše pohledávek činila 85 milionů korun. Agentura prý ale radnici platila jen za ty pohledávky, které se jí podařilo vymoci.