Odbory daly Hegerovi kvůli platům ultimátum do 5. listopadu

Praha - Odbory lékařů a sester daly dnes ultimátum ministrovi Leoši Hegerovi (TOP 09) i celé vládě. Trvají na slibu vlády z letošního jara, že platy zdravotníků v příštím roce stoupnou o deset procent. Pokud peníze nedostanou, stanou se podle nich ministr i vláda pro odboráře nelegitimními a budou žádat jejich odstoupení. Ministr jim vzkázal, že navýšení platů má v plánu zcela určitě.

„Pokládám to za věc, kterou jsme slíbili a také ji dodržíme,“ uvedl ministr. Uvedl, že první část memoranda splnil a hodlá v tom pokračovat. Lékařům stouply letos příjmy z průměrných 50.000 na 60.000, tedy o 20 procent. Do půlky listopadu bude mít ministr analýzy příjmů zdravotního pojištění za třetí čtvrtletí, pak sdělí přesné procento navýšení. Slova o odvolání ministra a pádu vlády označil za „předčasná a přehnaná“. Heger také připomněl, že v memorandu se mluví o navýšení o deset procent v roce 2012, tedy ne hned od 1. ledna 2012.

Případné protesty prý pacienty neohrozí

„Pokud pan ministr do 5. listopadu 2011 nedá jasné garance splnění jarního memoranda, máme od členů naší organizace mandát k jakékoli protestní akci,“ uvedla šéfka Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. „Jestliže nám pan ministr neodpoví do 5. listopadu, anebo jeho odpověď nebude jednoznačná, zahájíme protestní akce,“ potvrdil předseda LOK Martin Engel.

Předseda LOK Martin Engel v Interview ČT24:

„Chtěli jsme, aby ministr zdravotnictví na rovinu a jasně řekl, jaká bude úhradová vyhláška. Na to samé jsme se ptali na tripartitě a žádnou odpověď jsme nedostali. Kde jinde, než na fóru, kde je premiér, ministři a zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců, byste měl dostat uspokojivou odpověď? Protože jsme ji nedostali, tak jsme se rozhodli k tomuto kroku… Nevidím zásadní důvody, které by bránily tomu, aby konstrukce úhradové vyhlášky - alespoň v obecných rysech  - byla. Uklidnila by celý resort,“ uvedl v pořadu Engel.

Engel zdůraznil, že odbory „nechtějí řinčet zbraněmi“, proto dávají ministrovi dva týdny čas, aby navýšení zajistil. Pokud to neudělá, budou si stěžovat na Českou republiku ve Štrasburku a v Bruselu. Podle propočtu odborů lze získat 7,5 miliardy na zvýšení platů tím, že léky a zdravotnický materiál budou osvobozeny od DPH. Tato daň ale příští rok naopak stoupne. Peníze by podle odborů přineslo také zvýšení plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané, což kabinet odmítá. Zdravotnictví by také pomohlo, kdyby získalo výnos z tabákové daně.

Engel uvedl, že případné protestní akce nezačnou dřív než v pondělí 7. listopadu. Nebude to prozatím masové podávání výpovědí a nebude ani narušen provoz zdravotnických zařízení, pacienti se nemusejí obávat. „Nějaký scénář máme, ale veřejnost chci uklidnit, že o podávání výpovědí se nejedná,“ řekl ČT24. Podle Engela přesto budou akce „velmi dobře viditelné“. 

Martin Engel
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Odboráři ustavili krizový štáb Zdravotnickou trojku (Z3), ve kterém spolupracují Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL), Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků. Dohromady zastupují 48.000 zdravotníků, lékařů, sester, záchranářů či sanitářů ve více než 180 nemocnicích.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň:

„Pan ministr dělá vše pro to, aby finanční prostředky na navyšování platů byly, a to se nebavíme pouze o navyšování platů lékařů, ale i středního zdravotnického personálu,“ uvedl Sršeň.

Další etapu boje za zvýšení platů zahájily lékařské odbory v pátek, kdy před ministerstvem zdravotnictví postavily figurínu Doktora Exoda, který symbolizuje odchod lékařů a sester z českých a moravských nemocnic. Ministrovi dali odboráři čas do půlnoci ze 4. na 5. listopadu, chtějí slyšet, zda dodrží slib a příští rok se platy zdravotníků zvednou. Podle mluvčího ministerstva Heger slib splní.

Na přidávání se odbory dohodly s ministrem na jaře v memorandu, které ukončilo protest Děkujeme, odcházíme. Tehdy dala výpověď čtvrtina nemocničních lékařů. Ministr první část jarního memoranda splnil, letos lékařům tarifní platy stouply o 5 000 až 8 000 korun měsíčně. Příští rok by měly stoupnout platy o deset procent nejen lékařům, ale všem zdravotníkům. Ministr ale už připustil, že ne všechny nemocnice budou peníze na navýšení platů mít.