Nasadili život při záchraně jiných, dostali medaili od ministra

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice a generální ředitel hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán dnes u příležitosti státního svátku vzniku samostatného Československého státu předávali vyznamenání za statečnost. Za záchranu tonoucího mladíka ho dnes v Trojském zámku v Praze dostal děčínský strážník Josef Šerý. Martin Kusyn z Ostravy a hasič Petr Dvořák převzali ocenění za statečnost a nasazení vlastních životů.

Policista z Děčína riskoval svůj život při záchraně chlapce, který v polovině července společně se svým kamarádem skočil z legrace ze železničního mostu do rozvodněného Labe. „Chlapec zazmatkoval a začal se topit. Bylo vidět, že by do příjezdu hasičů nevydržel,“ řekl Šerý. Strážník se k němu pokoušel doplavat, ale silný proud odnášel tonoucího rychle pryč. Šerý se proto vrátil na břeh a bos utíkal po proudu. Po několika desítkách metrů skočil do řeky znovu a chlapce vytáhnul. Bezprostřední nebezpečí, které mu hrozilo, si strážník nepřipouštěl: „To si člověk uvědomí až dodatečně.“

Ocenění při dnešní slavnosti v Trojském zámku převzal i dobrovolný hasič z Ostravy Martin Kusyn, který z hořícího bytu v Ostravě-Porubě vynesl těžce zraněného muže. Profesionální hasič z Mariánských Lázní Petr Dvořák zase nasadil život při záchraně mladíka, který se chtěl zabít skokem z komínu v Toužimi. Za sebevrahem vylezl do šedesátimetrové výšky. „Pokoušel jsem se s ním o rozhovor, od té doby, co jsme vystoupili na komín, tak do hodiny byl dole,“ řekl ČT Dvořák.

Reportáž Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)

Medailí za věrnost pak ministr ocenil hasiče, kteří jsou u sboru často i více než 30 let. V projevu jim poděkoval za poctivou a obětavou práci. „Za vše, co jste vykonali, vám patří dík a obdiv,“ řekl Kubice. Ředitel hasičů připomněl význam blížícího se státního svátku. „28. říjen je možná nejdůležitější svátek pro nás, pro náš národ, protože je svátkem státnosti,“ uvedl Štěpán. Přirovnal přitom odvahu lidí, kteří pomáhali budovat československý stát s nasazením, s nímž svou práci vykonávají hasiči.

Vydáno pod