15 milionů ze sbírky Pomozte dětem odešlo na konkrétní projekty

Praha – Patnáct milionů korun, které se podařilo vybrat během 13. ročníku sbírky Pomozte dětem, je už rozdělených na konkrétní projekty. Nadace rozvoje občanské společnosti a Česká televize se jich rozhodla podpořit 63. Pomůžou hlavně nemocným, zneužívaným nebo jinak ohroženým a znevýhodněným dětem z celé České republiky. Seznam všech podpořených projektů naleznete zde.

„Zvláštní zřetel jsme brali na to, zda projekty přináší nějakou významnou kvalitu v životě dětí,“ řekla ČT ředitelka Nadace rozvoje občanské společnosti Hana Šilhánová. O podporu ze sbírky Pomozte dětem letos žádalo 230 projektů. O tom, komu peníze ze sbírky nakonec pomohou, rozhodovala správní rada nadace a osm regionálních komisí.

242 tisíc korun tak například dostane Klub nemocných s cystickou fibrózou, který je oporou pro děti postižené vážným onemocněním dýchacího a trávicího ústrojí. „Použijeme to na platy například psychologů, sociálních pracovníků a potom na víkendová setkání pro rodiče dětí,“ dodala Lenka Skočdopole Vakermanová z Klubu nemocných cystickou fibrózou.

Jak můžete pomoci?

Přispějte na sbírkové konto: 505 333 505/5500

Pošlete rádcovskou SMS ve tvaru DMS KURE na číslo 87 777

296 tisíc korun dostal také projekt Škola v pohodě, který pomáhá dětem z pěstounských rodin a z problematického rodinného prostředí s učením. „Tým doučujících bude děti pod dohledem speciálního pedagoga doprovázet celý příští rok při zvládání školních nároků,“ uvedl Ondřej Balog z občanské sdružení Amaltea. Další peníze dostaly organizace, které pomáhají nemocným dětem, ale i třeba těm týraným nebo zneužívaným. Mezi projekty byly i azylové domy a nízkoprahové kluby.

Ze všech třinácti ročníků sbírky Pomozte dětem se dosud podařilo vybrat už 165 milionů korun, které pomohli 170 000 dětí. Velká část peněz je z dárcovských SMS, které mohou lidé posílat celý rok. Podle Šilhánové tvoří až 40 procent příspěvků.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)