Kvůli miliardovému projektu v ÚVN padlo trestní oznámení

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) dnes podal trestní oznámení kvůli zrušenému miliardovému projektu v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). NKÚ při kontrole tohoto projektu došel k závěru, že nemocnice část peněz na výstavbu vynaložila zbytečně. Mohlo tak dojít k trestnému činu porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti.

Jde o zrušený projekt výstavby nových pavilonů v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Stát kvůli tomuto projektu podle NKÚ zaplatí 217 milionů korun za poradenské služby a úhradu vynaložených nákladů soukromému investorovi. Nemocnice také podle úřadu objektivně neprokázala výhodnost realizace projektu a soukromého partnera vybrala v nedostatečně konkurenčním prostředí.

Obrana se vůči uváděné částce ohradila. Podle ministerstva jde o 186 milionů korun, z toho jednorázová kompenzace partnerské soukromé firmě činí 143 milionů korun. Ministerstvo argumentuje také tím, že pokud by peníze nezaplatilo, hrozila by státu mezinárodní arbitráž.

„Jsme přesvědčeni, že projekt měl být zastaven už po předložení nabídek výběrové komisi v lednu 2010,“ řekl dnes mluvčí ministerstva vnitra Jan Pejšek. V takovém případě by podle něj nebylo nutné řešit situaci, v níž stát mohl přijít o stovky milionů až miliardu v arbitrážním řízení, nebo by musel realizovat naddimenzovaný a finančně náročný projekt. „Věříme, že nezávislé šetření prokáže správnost námi zvoleného a vládou odsouhlaseného postupu, který má za cíl minimalizovat škody na majetku státu,“ dodal mluvčí.

O zrušenou investici se zajímali také poslanci ze sněmovního kontrolního výboru. Chtějí vědět, kdo přesně byl za projekt zodpovědný. V přijatém usnesení výbor také konstatoval, že ministerstvo i nemocnice postupovaly nehospodárně. Žádají také, aby se příštího jednání na toto téma zúčastnil osobně také ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Kontrolní výbor se rozhodl požádat ministerstvo obrany o informace, které konkrétní osoby a jak se v letech 2004 až 2011 podílely na rozhodování o projektu a co bylo předmětem poradenských služeb, za které nemocnice platila desítky milionů korun. Poslancům například vadí, že stát musel zaplatit v podstatě polovinu toho, co měl projekt původně stát.

Ústřední vojenská nemocnice
Zdroj: ČT24
Vydáno pod