Sněmovna: Oznamovatel korupce se beztrestnosti nedočká

Praha – Poslanci dnes zamítli koaliční většinou už v prvním čtení komunistickou novelu trestního zákoníku o beztrestnosti pro lidi, kteří oznámí korupci. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je, než takzvaná účinná lítost, vhodnější institut spolupracujícího obviněného. Vláda už chystá novelu, která využití tohoto nástroje rozšíří. Sněmovna dnes odeslala do závěrečného schvalování vládní novelu zákona o veřejných zakázkách. Návrh má ukončit současnou praxi, kdy státní peníze končí u firem s neznámými majiteli. Poslanci dnes podpořili návrh na omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců. Předloha, kterou podepsali zástupci všech sněmovních stran, by zrušila doživotní imunitu. Trvala by jen po dobu mandátu.

„Kdo spáchá trestný čin korupce a oznámí to, bude beztrestný,“ komentoval Pospíšil komunistickou novelu. Komunisté ale poukazují na to, že s jejich úpravou souhlasili odborníci a policisté a kladně by ji přijala i veřejnost. Vláda ale poukázala na to, že obdobné ustanovení v minulosti platilo, ale nebylo kvůli nejasnostem využíváno a kritizovaly jej mezinárodní organizace, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Rada Evropy.

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) podotkla, že ministerstvo vnitra zavedení účinné lítosti nedoporučilo. Peake však požádala vnitro o doplnění analýzy, je pro její zavedení. Podle předsedy VV Radka Johna nejmenší vládní strana účinnou lítost podporuje, záležitost se ale nejprve musí vyjasnit s OECD. „Jde o veletoč Věcí veřejných,“ řekl místopředseda KSČM Stanislav Grospič. Argumenty koalice s mezinárodními organizacemi podle něho vedou k domněnce, že Česká republika zřejmě není suverénní stát.

Beztrestnost se měla podle předlohy týkat lidí, kteří se setkali s korupcí a oznámili policii veškeré informace včetně toho, kdo je o úplatek požádal, nebo kdo jim ho nabídl. Novela se měla vztahovat na osoby, které byly o úplatek požádány, byl jim nabídnut, případně ho nabídly samy.

Poslanci dnes také podpořili návrh opoziční ČSSD na zavedení nového trestného činu nedovolené sledování lidí s pořizováním záznamu. Pachateli by podle předlohy hrozilo až roční vězení nebo zákaz činnosti, v závažných případech až tříletý trest. Ačkoli vláda vydala s předlohou nesouhlas, míří do ústavně-právního výboru.

O stranických kampaních rozhodne vláda

Opoziční KSČM narazila ve sněmovně také s návrhem na omezení stranických nákladů na předvolební kampaně. Poslanci předlohu koaliční většinou zamítli. Vláda chce přijít s vlastním návrhem na zprůhlednění financování politických seskupení. Komunistická předloha by stanovila pro sněmovní a senátní kampaně hranici 50 milionů korun a 20 milionů pro krajské a obecní volby. Za nedodržení stropů by hrozily poměrně vysoké postihy.

Hnutí za Prahu 11 obviňuje ODS ze lživé kampaně
Zdroj: ČT24

Všechny výdaje a příjmy na kampaně by navíc musely procházet přes zvláštní účet. Strany by také musely vést samostatnou evidenci o příjmech z půjček a úvěrů a z darů. Za služby spojené s kampaní by musely platit tržní ceny. Koalice prostřednictvím zpravodaje Marka Bendy (ODS) označila předlohu za syrovou s množstvím nedostatků. Předseda KSČM Vojtěch Filip ale návrh hájil slovy, že se úvahy ministerstva vnitra ubírají stejným směrem.

Poslanci diskutovali o veřejných zakázkách

Poslanci dnes pokračovali v projednávání vládního zákona o veřejných zakázkách. Na adresu předlohy dnes zazněly kritické hlasy jak z opozičního, tak i z koaličního tábora. O konečné podobě novely poslanci rozhodnou až při jejím závěrečném schvalování. Dva sněmovní výbory, které se návrhem zabývaly, k němu přijaly rozsáhlé pozměňovací návrhy. Hospodářský výbor navrhl víc než stovku změn. Sněmovní výbor pro veřejnou správu navrhl celkem 115 změn. Chce například, aby uchazeči předkládali spolu s nabídkou seznam všech subdodavatelů včetně všech osob, které se na zakázce budou podílet přímo nebo nepřímo. Vztahovat se to má na zakázky za víc než čtvrt milionu korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj nově navrhuje, aby každý uchazeč o veřejnou zakázku zveřejnil svou majetkovou strukturu. V koalici ale nad jeho konečným zněním ještě nepanuje shoda. Věci veřejné by měly ale přichystat kompromisní pozměňovací návrh, který by měl vyjít vstříc požadavku TOP 09 a Starostů na zveřejnění celé vlastnické struktury u vítězů veřejných tendrů i jejich subdodavatelů.

TOP 09 za svůj zpřísňující návrh sklidila úspěch u opozice i neziskových organizací. Například podle Transparency International je záměr strany krok správným směrem v boji proti korupci. Ministerstvo je ale jiného názoru. „Vzhledem k tomu, že se jedná o návrh, který má legislativní nedostatky, a byl podán na poslední chvíli, tak k němu máme spíše zamítavý postoj,“ říká jeho mluvčí Jana Jabůrková.

Zákon by měl státu ušetřit desítky milionů korun, protože ročně se ve veřejných zakázkách točí šest set miliard korun. Část pak zbytečně končí na soukromých účtech, to už by teď podle zákonodárců možné být nemělo.