Babyboom skončil, další je v nedohlednu

Praha - Babyboom několika posledních let je zřejmě pryč. V porodnicích klesl počet narozených dětí a novorozenců přichází na svět mnohem méně, než jak tomu bylo před několika lety. Může za to nejen současná ekonomická krize a sociální programy nedostatečně podporující rodiny s dětmi, ale především konec porodů silných generací, které se podle odborníků již vyčerpaly. Současné matky se totiž narodily především v osmdesátých letech, kdy se porodnost oproti babyboomu v letech sedmdesátých značně snížila.

„První babyboom, který nastal po druhé světové válce, se později promítl do druhého babyboomu v sedmdesátých letech. Ten byl způsoben také tím, že se zvýšily přídavky na děti a narodila se generace tzv. Husákových dětí,“ podotkl politik a přednosta gynekologicko-porodnického oddělení jihlavské nemocnice Aleš Roztočil.

Právě ženy narozené v sedmdesátých letech začaly rodit později, než tomu bylo do té doby běžné. „Tyto ženy nerodily v době, kdy je jejich organismus nejlépe připravený na porod, tedy kolem 22 až 24 let,“ dodal Roztočil. Nicméně kvůli měnícím se sociálním možnostem, otevřením hranic, informovanosti a vzdělanosti mladé matky svá těhotenství odkládaly. Průměrný věk současných matek je tak 29 let.

„Nyní dochází k depresi, protože začínají rodit ženy, které se narodily v osmdesátých letech a těch už bylo málo,“ podotkl přednosta. Podle něj vyhlídky natality české populace nejsou příliš růžové. Pokud současná porodnost vydrží ve stejné míře i v následujících letech, bude podle propočtů demografů česká společnost v roce 2100 čítat pouhých 5 milionů lidí. Zároveň se ale objevuje další trend. V českých porodnicích rodí totiž mnohem více cizinek. „Je to dáno tím, že se Česká republika pravděpodobně změnila ze země tranzitní v zemi cílovou. Rodí zde mnoho žen z Ukrajiny či Vietnamu,“ dodal Roztočil.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Desetina dětí má při porodu váhu menší než 2,5 kilogramu. Novorozenců s porodní váhou pod 1 000 gramů se rodí 0,38 procenta. Stále se objevuje hodně dvojčat. Kvůli umělému oplodnění a rostoucímu věku rodiček se lékaři setkávají mnohem častěji s předčasnými porody. Roste také počet císařských řezů, který absolvuje každá čtvrtá žena.

Na pokles porodnosti může mít podle některých odborníků vliv také současná ekonomická krize. Nicméně ani babyboom v 70. letech nezapříčinily pouze přídavky na děti, ale také celkové klima ve společnosti. „Vidím skepticky možnost, jak přinutit ženy v demokratické společnosti rodit. Myslím, že to není ani cílem společnosti,“ míní gynekolog.

V současné době by tak zvýšení porodnosti mohly možná napomoci příznivější sociální programy podporující mladé rodiny. „Jediná možnost, aby se ženám umožnilo prožít mateřství, je zlepšení celkové finanční situace rodiny,“ doplnil Roztočil. To v době, kdy státní kasa bojuje s nedostatkem financí, nebude vůbec snadné.

Rozhovor s Alešem Roztočilem (zdroj: ČT24)