Kdo bude papalášem roku? Favority Klaus a Rath

Praha – Prezident Václav Klaus a středočeský hejtman David Rath jsou horkými kandidáty na hlavní cenu ankety Český papaláš 2011. Podle průběžných výsledků mají takřka stejný počet hlasů. Dnes to uvedli pořadatelé Festivalu politické písně Sokolov 2011. Hlasovat v anketě je možné až do půlnoci 2. listopadu. Kromě Klause a Ratha mohou lidé hlasovat pro ministra školství Josefa Dobeše, ministra životního prostředí Tomáše Chalupu, šéfa poslanců VV Víta Bártu nebo ministra kultury Jiřího Bessera. Hlasovat můžete zde.

Současný festival politické písně si vypůjčil značku od toho původního, který se konal za komunistického režimu, a také ho opěvoval. Známé značce ale pořadatelé dali zcela jiný obsah. Poprvé se také nekoná v Sokolově, ale v Praze v klubech Rock Café a Vagon. Anketa Český papaláš 2011 je zlatým hřebem programu. Po vyhlášení vítězů 3. listopadu vystoupí hudební skupiny Garáž a Tony Ducháček, P.S.H., Poletíme?, Ester Kočičková a Luboš Nohavica a Kujooni, Banana Split a GottRevival.

Kdo je papaláš?

Papaláš je podle pořadatelů duševní stav, do kterého se člověk dostane vstupem do vysoké politiky. Projevuje se navenek zejména proměnou hlasu a obličeje. Takoví politikové se opájejí mocí, mluví ve frázích, nemluví k věci a neodpovídají na otázky, uvedla moderátorka festivalu Ester Kočičková.

Kromě hlavní ceny Český papaláš, kde protagonistům Rathovi a Klausovi dýchá na záda ministr školství Josef Dobeš (VV), jsou ještě kategorie Skokan roku a Prasárna roku. Šanci stát se skokanem má exministr vnitra a předseda VV Radek John. Předběhl takové borce, jako jsou bývalý šéf Sazky Aleš Hušák a lékař Jaroslav Barták, trestně stíhaný pro znásilnění či sexuální nátlak.

V kategorii Prasárna roku vede šumavský brouk, kvůli němuž dřevorubecká lobby kácí stromy v chráněné krajinné oblasti za asistence policie. Slušné druhé a třetí místo si zatím drží pražská koalice ODS a ČSSD a korupční kauza Drobil, spojená s ministerstvem pro místní rozvoj.