Kvůli vyznamenání Mašínů čelí Vondra trestním oznámením

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) čelí několika trestním oznámením kvůli srpnovému vyznamenání bratří Mašínů. Oznamovatelé dávají Vondrovi za vinu, že udělením vyznamenání a také svými výroky na obranu činů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů prakticky schvaluje trestný čin vraždy. Informuje o tom Právo.

Dozorový státní zástupce Ladislav Malovec případ postoupil pražské kriminálce, aby pět či šest podání začala vyšetřovat. Vondra o oznámeních na svou osobu ví. „V zásadě to nemění můj názor na to, že akt ocenění skupiny bratří Mašínů byl důležitý a správný. Samozřejmě odmítám, že bych schvaloval jakýkoli trestný čin,“ řekl Právu. Dodal, že partyzánský odboj není možné posuzovat ve světle dnešní doby. Odmítl komentovat, zda už byl v této věci podávat vysvětlení na policii.

Podle zákona hrozí až roční vězení tomu, kdo veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele. Rovněž na rok za mříže pak může jít i ten, kdo pachatele nebo osobu jemu blízkou odmění nebo odškodní za trest.

Josef a Ctirad Mašínové byli vyznamenáni nejvyšším českým vojenským vyznamenáním Zlatá lípa v den pohřbu Ctirada, kterému bylo uděleno in memoriam. Pohřbu v americkém Clevelandu se vedle Vondry zúčastnil také český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Vyznamenání Zlatá lípa uděluje ministr obrany Čechům i cizincům, kteří se „významně zasloužili o ochranu základních lidských práv a svobod“.

Alexandr Vondra na pohřbu Ctirada Mašína
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Ozbrojený boj, který skupina kolem bratrů Mašínových v první polovině 50. let minulého století vedla proti československému komunistickému režimu, stále rozděluje českou společnost. Členové skupiny totiž zabili několik lidí. Podle jednoho z posledních průzkumů Mašíny za hrdiny považuje jen 15 procent Čechů. Český Senát v minulosti opakovaně navrhoval šestici členů odbojové skupiny na státní vyznamenání. Nominaci tradičně odmítali zástupci ČSSD a KSČM. Mašínové a další člen skupiny Milan Paumer, který zemřel loni, získali jen plaketu předsedy vlády od bývalého premiéra Mirka Topolánka.

Josef a Ctirad Mašínové
Zdroj: ČT24
Vydáno pod