Vondra ocenil ombudsmana Motejla i oštěpaře Železného

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra dnes v areálu Národního památníku na Vítkově udělil 32 resortních vyznamenání. Mezi oceněnými jsou hrdinové 2. světové války, veteráni z Afghánistánu i olympionik Jan Železný a nedávno zesnulý první český ombudsman Otakar Motejl. Celkem rozdal Vondra sedm Záslužných křížů ministerstva obrany, 14 Křížů obrany státu a 11 vyznamenání Zlaté lípy ministerstva obrany.

„Je to ocenění práce, která pro vás nebyla rutinou a povinností, ale stala se něčím víc,“ uvedl Vondra na adresu vojáků, kteří se zúčastnili zahraničních misí. Píšou podle něj nové stránky českých vojenských dějin a šíří dobré jméno České republiky. Kříž obrany státu udělil například veliteli 73. tankového praporu Michalovi Kucharskému, který byl v misi lehce zraněn.

Posmrtně ministr udělil Kříž obrany státu plukovníkovi a členu druhého odboje Josefu Churavému, který by popraven ve stejný den a na stejném místě jako podplukovník Josef Mašín a někteří členové odbojové organizace Obrana národa.

Medailí Zlatá lípa ocenil Vondra oštěpaře Jana Železného, chartistu Jiřího Gruntoráda, dokumentaristku Kristýnu Vlachovou a také jednadevadesátiletého Aloise Denemarka, který spolupracoval s odbojovou skupinou Antropoid a je posledním přímým pamětníkem aktérů atentátu na Reinharda Heydricha. Stejné ocenění ministr udělil také pravoslavnému biskupovi Gorazdovi, který spravoval pravoslavnou katedrálu sv. Cyrila a Metoděje v Praze, v jejíž kryptě se ukryli po atentátu na Heydricha parašutisté. Popraven byl jako další oběti následné pomsty na Kobyliské střelnici. Mezi posmrtně oceněnými Zlatou lipou je i první český ombudsman Motejl.