Zeman chce v čele pražských žalobců svého náměstka Mečla

Praha - Šéf žalobců Pavel Zeman navrhl dnes ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) dočasně pověřit vedením pražského vrchního státního zastupitelství svého náměstka Stanislava Mečla. Funkci má převzít po Vlastimilu Rampulovi, kterého ministr v polovině října s konečnou platností odvolal.

Pospíšil se chce s Mečlem a jeho činností nejprve blíže seznámit. Pak se rozhodne, jak s návrhem naloží. Ministr předpokládá, že tak učiní do konce příštího týdne. Mečl je náměstkem pro oblast legislativně-analytických a netrestních agend, vnitřní správy a kabinetu. „Splňuje požadavky kladené na funkci vedoucího státního zástupce po stránce odborné i profesně etické,“ uvedla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová.

Pospíšil již dříve uvedl, že zvažuje, že by Rampulův nástupce byl řízením vrchního státního zastupitelství pověřen jen dočasně. Odvolaný šéf pražských žalobců totiž avizoval, že podá proti ministrovu rozhodnutí správní žalobu. Podle serveru Novinky.cz tak již učinil.

Rozhovor s Karolínou Peake (zdroj: ČT24)

Zeman podal návrh na Rampulovo odvolání v březnu. Pospíšil v červenci návrhu vyhověl. Zdůvodnil to tím, že Rampula postupoval nepřiměřeně a v rozporu se zákonem v takzvané kauze IPB. Vadilo mu také to, že nejméně od roku 2008 dostatečně nevyužíval svých pravomocí k řízení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality a nereagoval na opakující se pochybení státních zástupců v trestních věcech. Rampula si ale proti rozhodnutí podal rozklad. Podle ministra se ale ve správním řízení následně potvrdilo, že šéf pražských žalobců porušil zákon. Pospíšil proto v polovině října Rampulu definitině odvolal.

Se Zemanem se dnes setkala koaliční komise zabývající se plány na reformu justice. Nejvyšší státní zástupce přišel na jednání i s Mečlem. Účastníci schůzky ale po jednání tvrdili, že personální obsazení funkce po Rampulovi neřešili. „Ani slovo se nemluvilo o vrchním státním zástupci. Bavíme se o reformě státního zastupitelství jako celku a úvahy jsou teprve na počátku,“ řekl zástupce TOP 09 v komisi Stanislav Polčák. Stejně se vyjádřil i poslanec ODS Marek Benda.