Tisíce lidí po celé republice sázely stromy

Brno – Tisíce lidí dnes v republice na svých zahradách, v ulicích i podél silnic vysazovaly stromy. Historicky první pokus o rekord v sázení stromů uspořádala Nadace Partnerství. Podle pořadatelů bylo hlavním cílem získat pro výsadbu lidi a nadchnout je pro dobrou věc. Nejspíš se to povedlo. Do Brna, kam přicházela hlášení o vysazených stromech z celé republiky, chodily rozesmáté fotografie, řekla za organizátory Lenka Vodičková.

Při podobných pokusech v zahraničí se prý za jedno odpoledne vysadí i statisíce stromů. Čeští pořadatelé ale neusilovali především o kvantitu. „Chtěli jsme jít jinou cestou, neosazovat plantáže někde v lese, ale nechat lidi, aby strom zasadili třeba u sebe na zahrádce,“ vysvětlovala Vodičková. Účastníky kontaktovala nadace přes média a použila také svůj obsáhlý e-mailový adresář. Hlásila se občanská sdružení, obce i jednotlivci.

Například v Brně osázeli pracovníci radniční veřejné zeleně Květnou ulici okrasnými třešněmi. Jedna z pracovnic organizace si tak splnila svůj sen. „Těšíme se, až na jaře třešně rozkvetou,“ uvedla Vodičková. Dalších 127 ovocných stromů vysadili zahradníci podél silnice mezi Žebětínem a Veselkou.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Do pokusu o rekord se přihlásilo přes 3 000 lidí se záměrem vysadit více než 5 500 stromů. Výsledky měli hlásit do Brna. Do pátečních 18 hodin měli organizátoři potvrzených 1 669 účastníků a 3 727 vysázených stromů. Lidé mohou údaje hlásit do 31. října, takže podle pořadatelů součet ještě citelně vzroste. „Spousta lidí sází někde v krajině, takže po dnešku budou možná unaveni a ozvou se až o víkendu. Mnozí také nemají skener, takže možná pošlou čestné prohlášení poštou,“ uvedla Vodičková.

Celková čísla zaznamená komisař agentury Dobrý den jako ustavující rekord. V Nadaci Partnerství se zatím nerozhodli, zda se příští rok pokusí výsledek překonat. „Možná nás někdo zkusí pokořit, možná příští rok akci uspořádáme znovu. Nebo vymyslíme jiný model,“ řekla organizátorka.