ÚOOÚ i ombudsman kritizují, že jsou babyboxy snímány kamerami

Praha - Kancelář ombudsmana i Úřad na ochranu osobních údajů kritizují, že okolí babyboxů nebo přímo schránky samotné kontrolují kamery. Je to podle nich porušení základního principu zařízení, kterým je anonymita. Kamery jsou často umístěné tak, že mohou zachytit, co se u schránek děje - včetně tváře matky, která dítě odkládá.

Hned tři kamery např. kontrolují babybox na pražských Vinohradech – dvě míří dovnitř a třetí zachytí každého, kdo ke schránce příchází. Také na liberecký babybox vidí kamera, schránka je tam totiž blízko vjezdu do areálu nemocnice a kamera primárně dohlíží na bezpečí u vjezdu do areálu. 

Podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové je ale snímání kamerami proti smyslu zařízení, protože důveru v anonymitu může velmi poškodit. Je prý poměrně jednoduché kamery namířit tak, aby nedošlo k narušení principu anonymity.   

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Průkopník babyboxů Ludvík Hess zdůrazňuje, že odložení dítěte není trestným činem - a matky se nemusejí bát postihu, i když je kamera zaznamená. Zároveň ale přiznává, že těmto situacím nedokáže zabránit. „Anonymita při odkládání do babyboxu není nejdůležitější, nejdůležitější je záchrana života dítěte,“ dodává Hess. Nemocnice i úřady pak argumentují tím, že chtějí přednostně zabránit zneužívání babyboxů.