Protikorupční organizace chtějí odvolat Romana z dozorčí rady ČEZu

Praha – Zástupci jedenácti protikorupčních organizací sepsali výzvu za nezávislé prošetření kauzy kolem převodu Škody Holding do rukou investorů skrytých za skupinou Appian a případného střetu zájmů bývalého ředitele ČEZu Martina Romana. Na tiskové konferenci dnes představili šest nutných opatření, která je třeba učinit. Jedním z nich je i odvolání Romana z dozorčí rady ČEZu.

„Vystupujeme společně, protože jsme se shodli, že jde o jednu z nejzávažnějších kauz tuzemské politiky v posledním desetiletí. Martin Roman vydržel ve funkci generálního ředitele sedm let bez bezpečnostní prověrky a bez preventivních kroků, které by případný střet zájmů, o kterém se spekuluje léta, znemožnily,“ prohlásil právník Ekologického právního servisu Martin Fadrný. Pokud nebudou urychleně přijata požadovaná opatření, je to podle něj další signál, že má kauza politické krytí z nejvyšších míst.

Deník Mladá fronta Dnes nedávno zveřejnil dokumenty podporující dřívější spekulace, že během svého působení v čele ČEZu měl Roman vlastnické zájmy v plzeňské Škodě. ČEZ Škodovce poskytoval miliardové zakázky na své elektrárny. Romanovo případné působení v obou firmách by znamenalo vážný konflikt zájmů. Roman přitom podle Hospodářských novin připustil své angažmá ve firmách napojených na skupinu Appian Machinery (Netherlands) B.V., která v roce 2006 byla zapsána do rejstříku jako oficiální majitel plzeňské Škody. Tvrdí ale, že vazby se zmiňovanými firmami přerušil ihned po svém příchodu do ČEZu.

Brífink nezávislých organizací (zdroj: ČT24)

Převodem plzeňské Škody se zabývá také protikorupční policie, která kvůli prozkoumání okolností převodu uskutečněného v letech 2002 a 2003 zřídila speciální tým. Spolupracovat mají detektivové i s Finančním analytickým útvarem ministerstva financí. Podle Jiřího Boudala z Ekologického právního servisu je kauza významná i v politické rovině bez ohledu na to, jak nakonec dopadne vyšetřování kolem Martina Romana.

Vladan Brož z Transparency International o pozici Martina Romana: „Jde o jasný střet zájmů, kdy je jasné, jakým způsobem může tato kontrola dopadnout… Pro nás je absolutně nepředstavitelné, aby osoba, která měla vliv po sedm let na řízení společnosti, se v současné době podílela na hodnocení své vlastní činnosti z pozice předsedy dozorčí rady.“

Na pokyn ministra financí má prověřit smlouvy ČEZu se Škodou také současný šéf skupiny ČEZ Daniel Beneš. Podle Vladana Brože z Transparency International je však absurdní, že v dozorčí radě předsedá sám vyšetřovaný Roman a kontrolou zakázek, které společnosti ČEZ dodávala plzeňská Škoda, byl pověřen dlouholetý výkonný ředitel v Romanově vedení a současný šéf firmy Beneš. Podle Brože je to navíc Romanův dlouholetý známý, soused a spolužák.