Zlínský advokát zřejmě zpronevěřil až sto milionů

Zlín - Desítky milionů korun údajně zpronevěřil známý zlínský advokát Milan Holomek. Česká advokátní komora mu pozastavila činnost a nyní prošetřuje, jak nakládal s penězi svých klientů. Holomkova advokátní kancelář je v insolvenci a jeho veškerý majetek v exekuci.

Pověst schopného advokáta je v troskách. Teď se ve Zlíně mluví o Milanu Holomkovi jako o všeho schopném ve vztahu k penězům klientů. Lidé, kteří mu půjčili nebo svěřili do úschovy své peníze, nevědí, jestli je ještě uvidí. Soud už prohlásil na jeho majetek konkurz. „V současné době zjišťujeme závazky. Z insolvenčního rejstříku plyne, že je přihlášeno 19 věřitelů. Ty pohledávky zatím odhaduji někde k částce sto milionů korun,“ potvrdil insolvenční správce Petr Fišer.

Advokát Milan Holomek: „Jsou to jednak samozřejmě klientské věci, takže já stejně nemůžu bez souhlasu klientů se k tomu nějakým způsobem vyjadřovat. Ale chtěl bych to udělat asi až v klidu, až se na to podívám.“

Jde o zálohy na právní služby či peníze, které byly u Holomka v advokátní úschově. „Některé ze stížností jsou natolik závažné, že lze předpokládat, že skončí kárnou žalobou. To může pro advokáta v nejhorším případě znamenat úplné vyškrtnutí ze seznamu advokátů,“ řekla mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Zda se údajnou zpronevěrou zabývají i kriminalisté, policie nepotvrdila. 

Mezi poškozenými jsou známí zlínští podnikatelé, například jednatel jednoho ze zlínských radií či jednatelka inzertních novin. Server některé z nich oslovil, ale ke svým pohledávkám se odmítli vyjádřit. Holomek nebyl v posledních dnech k zastižení ve své kanceláři a neodpovídal ani na telefonáty a SMS.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)