Vondra zatím nechce prodávat vyřazené „anduly“

Praha – Ministr obrany Alexandr Vondra nařídil zatím neprodávat vyřazená ruská dopravní letadla An-26. V armádním letectvu je sice nahradily nové španělské stroje CASA, ty ale kvůli poruchám a nedostatkům nelétají. Prezident Václav Klaus dnes na velitelském shromáždění označil nákup letadel CASA za jednu z akvizic, které poškozují dobré jméno armády.

Předchozí vedení ministerstva obrany koupilo čtyři španělské dopravní letouny za přibližně 3,5 miliardy korun. Armáda ale na strojích letos již potřetí zakázala létat, neboť se u nich projevují poruchy a nedostatky. Podle Vondry se jedná o problém, který musí obrana v současnosti prioritně řešit. „Letouny máme převzaté a byla za ně provedena zálohová platba ještě před převzetím,“ vysvětlil Vondra. „Zatím jsem rozhodl neprodávat čtyři 'anduly', které byly náčelníkem generálního štábu vyřazeny z provozu,“ dodal ministr. Podle něj navázalo vedení resortu komunikaci s výrobcem letadel – konsorciem EADS a o dalším průběhu vyjednávání bude informovat. 

Klaus: Pověst armády poškodily některé nákupy

„Nelze zastírat, že v uplynulém období prestiž armády v očích veřejnosti utrpěla. Zapříčinily to postupně se vynořující skandály či nevyjasněné problémy v oblasti vyzbrojování z minulých let,“ uvedl v projevu k armádním špičkám prezident Klaus. Pověst ozbrojených sil podle něj utrpěla akvizicemi nákladních vozů Tatra, obrněnců Pandur, stíhaček Gripen a právě dopravních letadel CASA.   

Náčelník štábu Picek dnes na tiskové konferenci upozornil, že armáda nové létající stroje potřebuje. Podle jeho dřívějšího vyjádření jsou ruské antonovy již zastaralé. „My jako vojáci doufáme, že všechny náležitosti budou v současné době vyřešeny,“ řekl novinářům Picek. Španělská letadla podle něj armáda pořídila proto, aby je mohla nasadit v zahraničních misích, kam staré ruské An-26 vyslat nemohla. Letadla vedení armády nabídlo i pro potřeby zahraničních spojenců v alianční misi ISAF. „Bohužel technický stav letounu nedovoluje nasazení v Afghánistánu,“ dodal Picek.

Náčelník štábu v neděli opět zakázal lety nových dopravních letadel. Důvodem byl fakt, že měl jeden ze strojů těsně před přistáním závadu, při níž mimo jiné vysadil motor. Armáda již letos zakázala lety strojů CASA dvakrát. Jednou kvůli „propadnutí“ jednoho letadla při cvičném letu, podruhé kvůli závadě na avionice.

Vydáno pod