Armáda omezí počet velitelů, odejdou i civilní zaměstnanci

Praha - Armádu v příštím roce čeká redukce velitelských struktur a civilních zaměstnanců. Podle ministra obrany Alexandra Vondry ale nepůjde o žádnou revoluci. Do konce roku chce ministr předložit vládě materiál týkající se budoucí ochrany vzdušného prostoru. Armáda řeší, jestli v jejím letectvu mají pokračovat nadzvukové stíhačky Gripen a zda zrušit některá z pravděpodobně přebytečných letišť.

Vondrův tým momentálně pracuje na změnách v základní struktuře rezortu a velitelství ozbrojených složek. „Chceme zeštíhlení provést spíše nahoře, a to tím, že zredukujeme počet stupňů, což bylo v zásadní podobě přijato i v Bílé knize. Budeme samozřejmě sahat i do civilní části,“ konstatoval Alexandr Vondra na tiskové konferenci konané po jeho projevu na shromáždění armádních velitelů.

Vondra zatím nespecifikoval, kolik armádních velitelů sbor opustí. „Počty dnes neřekneme, protože by to nebylo seriózní,“ prohlásil ministr obrany s tím, že přesná čísla oznámí, jakmile bude práce dokončena.

Alexandr Vondra
Zdroj: ČT24

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek k tomu podotkl, že je třeba optimalizovat podpůrné jednotky a vojenská zařízení. Podle Vondry se redukční zásahy v minulosti děly často nahodile, plošně a naráz. Zatímco v západních zemích je zvykem o nich diskutovat a realizovat je tak, aby se armáda mohla na jejich dopad s předstihem připravit.¨

Armáda musí zásadně šetřit

Z Bílé knihy obrany vyplývá, že v následujících letech nemá ČR prostředky k udržování všech schopností armády. Bude tedy třeba zachovat vše, co souvisí s ústavní povinností armády a závazky vyplývajícími ze spojeneckých smluv, dodal Vondra.

Alexandr Vondra, ministr obrany:

„Nejde o žádnou revoluci. Výsledkem musí být silná armáda, která bude plnit své ústavní povinnosti.“

S tím souvisí mimo jiné analýza využitelnosti vojenských letišť, na jejímž základě by mohla být zrušena nepotřebná letiště. Podle ministra je dokument prakticky připraven. Společně s materiálem, který komplexně pojme budoucí obranu vzdušného prostoru, bude do konce roku předložena vládě, dodal Vondra.

Armáda chystá změny ve velitelské struktuře (zdroj: ČT24)

Velitelské shromáždění se koná každoročně. Letos je jeho cílem určit priority armády pro příští rok i to, jak je naplnit. Armádu čeká v příštím roce reorganizace velitelských struktur a další příprava kariérního řádu. Bude také pokračovat práce na zmenšení vojenských újezdů či diskuse o pokračování nadzvukových letadel v armádním letectvu.