Soud poslal majitele Amsterdam shopů na dva roky do vězení

Olomouc – Majitel sítě Amsterdam shopů Artur Slawomir Kamedula má jít na dva roky do vězení, rozhodl o tom olomoucký okresní soud. Po odpykání rozsudku pak bude na šest let vyhoštěn z Česka. Polák ve svých obchodech nabízel syntetické drogy označené za sběratelské předměty. K jejich zneužívání přitom sváděl zájemce prostřednictvím reklam v rádiích a na svých internetových stránkách. Rozsudek ale není pravomocný, obhájce obžalovaného se proti němu na místě odvolal.

„S ohledem na vyšší škodlivost společenského jednání soud přistoupil k nepodmíněnému odnětí svobody. Pohybujeme se v sazbě rok až pět let, obžalovaný byl dosud bezúhonný, trest jsme proto uložili ve třetině trestní sazby,“ uvedla soudkyně Markéta Langerová. Podle soudkyně je prokázáno, že šlo o látky, které měly stejné účinky jako drogy. „Účinky jsou jednoznačné; i svědci jejich účinky přirovnali k drogám, které již dříve užili,“ uvedla soudkyně. 

Nemůže podle ní obstát ani obhajoba, že šlo o sběratelské předměty. „Je to to samé, jako kdyby obžalovaný jako sběratelské předměty prodával odjištěné granáty a chtěl se zprostit odpovědnosti za to, že zákazníkovi vybuchnou před obchodem v ruce,“ řekla.      

Studio ČT24 k rozsudku olomouckého soudu (zdroj: ČT24)

Podle obhájce Kameduly Tomáše Sedláčka jde jednoznačně o exemplární trest. „Jde o nezákonný trest, nesouhlasíme s výrokem o vině ani s výrokem o trestu. Proto jsme podali okamžitě odvolání,“ řekl po rozsudku novinářům. Žalobce Jaroslav Kouřil naopak označil soud za průlomový. „Jde o průlomovou věc. Jde o nový fenomén prodeje drog, jde totiž o řádnou obchodní společnost, která má zaměstnance, platí odvody a daně,“ uvedl státní zástupce. Podle něj za toto obchodování však nepyká Kamedula jako jediný. „Po celé České republice je podle mých informací vedena řada trestních řízení s obdobnou trestní tematikou. Není jediný, ale první,“ podotkl státní zástupce. 

Kamenné obchody nabízející legální drogy ve formě suvenýrů začaly v Česku vznikat od začátku letošního roku. Prodejny se do tuzemska přesunuly z Polska, kde proti nim loni v říjnu tamní policisté radikálně zasáhli. V Česku zaznamenali policisté desítku prodejen, ze severní a střední Moravy se podle nich postupně rozšířily na západ země. Obchody prodávající syntetické drogy jsou nyní uzavřeny. Přispěla k tomu i novela zákona, jež některé tyto látky doplnila na konci dubna do seznamů omamných a psychotropních látek. Jen za první tři měsíce letošního roku ale síť Amsterdam shopů podle policie utržila tři miliony korun.