Česko se dusí smogem, limity na Ostravsku překročeny čtyřikrát

Praha - Česko dál trápí znečištěné ovzduší. Severní Morava, kde dnes bylo naměřeno čtyřnásobné překročení povolených limitů polétavého prachu, se dusí už třetí den. Zvýšené koncentrace byly zaznamenány i v dalších krajích – Jihomoravském, Olomouckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském. Tam není vyloučené, že budou muset podniky v dalších hodinách omezit výrobu. Rozptylové podmínky se dříve než za týden podle meteorologů nezlepší. Dětem, nemocným a starším lidem se při smogu doporučuje omezit pohyb venku. Řidiči by neměli pokud možno vyjíždět. Aktuální situaci monitoruje Český hydrometeorologický ústav.

V Moravskoslezském kraji je nejhorší situace v Bohumíně a Dolní Lutyni - Věřňovicích na Karvinsku, kde činí čtyřiadvacetihodinová koncentrace prašného aerosolu 195 mikrogramů na metr krychlový. Povolená hranice je přitom 50 mikrogramů.

Podle meteorologů se během dnešního ani následujících dnů nedá čekat, že by se situace výrazněji změnila, a množství polétavého prachu v ovzduší tak dál bude dvoj i trojnásobně překračovat limity. Ze 14 měřicích stanic v kraji nebyl limit překročen pouze na dvou. Obě jsou v Třinci na Frýdecko-Místecku. Smog trápí obyvatele kraje už několik dní. Na Ostravsku a Karvinsku stále platí signál regulace, který vyhlásili meteorologové v úterý. 

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

V Brně vyhlášen stupeň varování

Jihomoravský kraj v Brně kvůli zvýšeným koncentracím smogu od dnešního rána vyhlásil signál upozornění, který platí do odvolání. Povolený limit čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu byl překročen na čtyřech místech moravské metropole, kterou smog trápí již třetí den. Hodnoty od 102 do 120 mikrogramů hlásí Brno-Tuřany, Svatoplukova ulice, centrum města a lokalita Lány. Špatná situace je také v Mikulově, kde meteorologové zaznamenali 103 mikrogramy a ve Znojmě, kde bylo zjištěno 95 mikrogramů.

Signál regulace

Pokud meteorologové vyhlásí v souvislosti se smogem takzvaný signál regulace, musejí znečišťovatelé s platnými regulačními řády dodržovat ekologická opatření. Signál regulace se vyhlašuje, když průměrná denní koncentrace polétavého prachu na některé stanici překročí 150 mikrogramů na metr krychlový. Odvolává se 24 hodin poté, co hodnoty na všech měřicích stanicích pod tuto hodnotu klesnou, navíc musí být příznivá prognóza vývoje imisní situace.

Zda by v nejbližších hodinách mohl být vyhlášen i stupeň regulace, zatím nelze odhadnout. „Stupeň upozornění je zatím jen varováním, aby byly příslušné instituce v pohotovosti,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí jihomoravského krajského úřadu Anna Hubáčková. Podle vedoucího oddělení ochrany ovzduší brněnské pobočky ČHMÚ Roberta Skeřila však tento signál na jihu Moravy vyhlášen není a ani se to neočekává.

Smog
Zdroj: ČT24

Koncentrace smogu také v Přerově, Prostějově a Olomouci

Nadlimitní koncentrace polétavého prachu naměřili i dnes meteorologové v Olomouckém kraji v Přerově a Prostějově. „Koncentrace polétavého prachu oproti středě o něco stoupla. V současné době jsou nadlimitní hodnoty v Přerově i Prostějově, kde se pohybují zhruba do 130 mikrogramů na metr krychlový,“ konstatovala Barbora Tobolová z ostravského pracoviště ČHMÚ. Podle ní se inverzní charakter počasí očekává i v příštích dnech. Těsně pod limitní hranicí se pohybuje koncentrace polétavého prachu v Jeseníku.

Krajský úřad na smogovou informaci upozorňuje občany, varování rozšířil i na Olomouc. „V Olomouci byly naměřeny nadlimitní hodnoty ve stanicích v Hodolanech i na Velkomoravské ulici. Například v Hodolanech byla v 08:00 naměřena u polétavého prachu hodnota 130 mikrogramů na metr krychlový, během dne pak hodnota klesla,“ uvedl Miroslav Kučera z odboru životního prostředí hejtmanství.

Jak se chovat při koncentraci smogu?

Při zvýšené koncentraci by lidé podle odborníků měli omezit pobyt venku, větrání a posílit imunitu zvýšeným přísunem vitamínů. Lidé by také měli snížit vlastní produkci emisí například tím, že nebudou spalovat odpady a nekvalitní paliva a dají přednost MHD před použitím osobních automobilů.

Potíže se smogem nyní trápí i sever a východ Čech. Ve Středočeském kraji jsou dál zhoršené rozptylové podmínky na dvou místech, nejhorší situace je v Mladé Boleslavi. Naměřené hodnoty koncentrací škodlivin se tam ve špičce pohybovaly kolem 140 mikrogramů na metr krychlový, situace se proti středě zhoršila. Zhoršené rozptylové podmínky byly ale také v Kladně-Švermově, kde byla aktuální hodnota kolem 59 mikrogramů na metr krychlový. Signál regulace meteorologové ve středních Čechách zatím nevyhlásili.