Stát za osm měsíců nenašel pěstouny pro týraného Dominika

Praha – Téměř rok hledali pracovníci krajských sociálních odborů novou pěstounskou rodinu pro devítiletého Dominika, kterého jeho rodiče týrali a mučili hlady. V celém Česku však nenašli ani jednu vhodnou. Do pátrání se nyní vložilo ministerstvo práce a sociálních věcí, které chce neúspěšné hledání pěstounů prověřit. Rovněž uvažuje o tom, že změní systém umísťování dětí z problémových rodin.

Týraný Dominik bydlí už devátým měsícem v dětském domově Klokánek. Sociální pracovníci ze všech krajů se mezitím celou dobu snažili najít vhodnou rodinu, která by se ho ujala – bez úspěchu. „Krajský úřad Jihomoravského kraje oslovil všechny kraje v ČR, bohužel zatím s negativním ohlasem,“ přiznal mluvčí kraje Jiří Klement.

Sociálním pracovníkům práci ztěžoval fakt, že na budoucí Dominikovy pěstouny jsou kladeny poněkud větší nároky. Podle ředitele odboru rodiny a dávkových systémů Miroslava Macely by rodiče především měli být schopni pomoct týranému dítěti překonat prožitá traumata. „Měla by to být rodina, která už konečně bude stabilní a klidná. Já bych nejvíce doporučoval rodinu, která má výchovné zkušenosti, měl by tam být odstup od dětí, které už ta rodina vychovala,“ doplňuje psycholog Jeroným Klimeš.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Ani další požadavek hledání pěstounů neusnadňuje. Dominik totiž do nové rodiny půjde i se svou stejně starou sestrou Lucií, která s ním také v Klokánku žije. Nejenže se na to sourozenci těší, ale bezvýhradně na tom trvají i odborníci. „Doporučují to psychologové, aby děti nebyly oddělovány. Ty sourozenecké vazby by měly být zachovány,“ soudí Macela.

„Veřejná správa musí být aktivnější“

I přes tyto problémy je ale Dominikův případ pro MPSV signálem, že při umísťování dětí se složitou minulostí se něco dělá špatně. Vědom si toho je i Miroslav Macela. „Veřejná správa musí být aktivnější a musí umět nacházet i pěstouny pro děti, které prošly touto zkušeností.“ Státní úřad bude nyní náhradní rodiče pro týraného chlapce hledat sám. Z jakých důvodů se sociálním pracovníkům v celém Česku za tak dlouhou dobu nepodařilo najít rodinu, ministerstvo prověří.

Nyní devítiletého Dominika z Brna přes rok týrali jeho vlastní rodiče. Mučili ho hladem, bili ho a do bot mu dávali připínáčky. Nyní Dominik i jeho sestra Lucie žijí v brněnském domově Klokánek, kde zůstanou až do doby, než pro ně stát najde vhodnou pěstounskou rodinu.