Mimořádná schůze i čas obstrukcí je pro dnešek u konce

Praha – Poslanci se dnes po dvou probdělých nocích alespoň trochu víc prospali, jednání totiž přerušili včera ještě před půlnocí a pokračují od dnešních 9:30. Koalice také sloučila rozpravy k reformním zákonům, čímž chtěla omezit obstrukce ze strany opozice. Dnes se ale nejdřív konala mimořádná schůze, na které poslanci schválili novelu o veřejných zakázkách a ve druhém čtení také návrh zákona o zřízení jednotného inkasního místa. Pak se ale poslanci znovu vrátili ke schůzi ze včera, na níž měli řešit reformy vrácené Senátem. Koalice si hned na začátku odhlasovala možnost nočního jednání, hlasování se ale dnes sněmovna nedočkala, protože ČSSD pokračovala v obstrukcích.

Jednání sněmovny má pokračovat i v sobotu a v neděli. Podle odhadů z koaličního i opozičního tábora bude nedělní noc prvním termínem, kdy by se mohlo o předlohách hlasovat. Jde prý ale o optimistickou prognózu, realističtější je údajně až pondělí.

Obstruující poslance ČSSD přišli večer do sněmovny podpořit jejich straničtí kolegové ze Senátu. Měli pověření zdůvodnit, proč horní komora hlavně hlasy ČSSD vrátila dolní komoře zákony zdravotnické, sociální a důchodové reformy. Senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier si v úvodu svého vystoupení postěžoval na to, že se časové omezení řečnické doby týká také členů horní komory.

Vrchní ředitel legislativně právní sekce MMR Jan Sixta (zdroj: ČT24)

„Tady se již nejedná o pouhou obstrukci, tady je to evidentně snaha paralyzovat jednu z hlavních ústavních institucí,“ stěžoval si včera na adresu obstruující ČSSD premiér Petr Nečas (ODS). Vládní strany proto prosadily sloučení rozpravy k reformním vládním předlohám, které dolní komoře vrátil levicový Senát. Předlohy se tak staly jedním bodem, k němuž je omezena debata na dvakrát deset minut pro každého poslance. Předtím mohli opoziční poslanci debatovat stejnou dobu ke každému zákonu. Ve výsledku to znamená, že opozice může řečnit místo skoro dvou týdnů maximálně 25 hodin. Takové rozhodnutí nese pochopitelně ČSSD s nelibostí. „Je to násilné lámání jednacího řádu Poslanecké sněmovny,“ reagoval předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

V rámci mimořádné schůze dnes poslanci podpořili novelu zákona o veřejných zakázkách. Pozměňovací návrh k vládní předloze vypracovaný ministerstvem pro místní rozvoj a formálně předložený poslankyní VV Lenkou Andrýsovou počítá s tím, že i subdodavatelé podílející se na veřejné zakázce budou muset informovat o svých vlastnících, kteří v nich mají víc než deset procent. U menších zakázek to bude v případě, kdy se subdodavatelé budou podílet více než deseti procenty na objemu malé zakázky, a u velké zakázky více než pěti procenty.

Jednání Poslanecké sněmovny
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

O vládní daňové reformě budou poslanci ve třetím čtení jednat nejdřívě příští středu. Opozice ji dnes ve tříhodinové rozpravě kritizovala a koaliční i opoziční poslanci k ní připojili desítky pozměňovacích návrhů. Poté sněmovna svou mimořádnou schůzi do poloviny příštího týdne přerušila.

Daňové změny jsou součástí návrhu zákona o zřízení jednoho inkasního místa, kam budou poplatníci odvádět všechny platby státu. Úplná shoda na úpravách předlohy zatím nepanuje ani ve vládní koalici, rozchází se například v otázce způsobu zdanění loterijních společností nebo zachování daňového zvýhodnění stravenek a zvýšení firemní daně o jeden procentní bod na 20 procent, což chtějí VV a opozice. Proti vůli TOP 09 podpořili poslanci ODS a VV ve sněmovním hospodářském výboru snížení spotřební daně z nafty o 2,50 Kč na litr.

Bárta hlasoval vztyčeným prostředníčkem

Šéf sněmovní frakce Věcí veřejných Vít Bárta bude kvůli desítky hodin trvajícímu jednání sněmovny zřejmě čelit disciplinárnímu řízení. Fotograf serveru Parlamentní listy ho totiž zachytil, jak v noci hlasuje vztyčeným prostředníčkem. Opoziční ČSSD si na to chce stěžovat na mandátovém a imunitním výboru. Bárta říká, že si gesto neuvědomil a nepoužil ho úmyslně. Gesto zachytil fotograf před půl jedenáctou večer. „Na opozici jsem neukazoval vulgární pozdrav. Nic takového si neuvědomuji. Pokud mne fotografové při něčem takovém nafotili, tak to je momentka, která toto symbolické gesto možná znázorňuje, ale ne proto, že bych něco takového ukazoval, ale proto, že jsem při gestikulaci, či zdůraznění hovoru, náhodou zvedl prst. Nejsem hrubián a vulgární gesta nepoužívám ani v soukromém životě, natož při zasedání parlamentu,“ reagoval Bárta svým vyjádřením.