Tříleté děti se mají učit bránit sexuálnímu násilí, Dobeš to kritizuje

Praha – Vláda spouští kampaň proti sexuálnímu násilí na dětech, která má už tříleté chlapce a děvčata naučit bránit se proti nevítaným dotekům a nevhodnému chování. Podobu osvětové akce ve středu schválil kabinet a dnes ji přestavila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková. „Svět se zbláznil a je naruby,“ reagoval na iniciativu ministr školství Josef Dobeš (VV).

Součástí osvětové akce, která navazuje na podobnou kampaň Rady Evropy, je i knížka pro děti od tří do sedmi let. V ní se zelený panáček Kiko přátelí s rukou a rázně odmítne, když by mu chtěla sahat do kalhotek. Kniha by měla putovat do krizových a mateřských center a středisek volného času.

„Je to cesta, jak dětem ukázat, co je vhodné a co ne. Jaké dotyky na jakých místech jsou dobré a jaké ne,“ řekla Šimůnková. Dodala, že bude jednat s resortem školství, aby příští rok brožuru dostaly i mateřské a základní školy. „Prohlédla jsem si tento komiks a musím říct, že mě zaujal, předpokládám, že bude pozitivně hodnocen pedagogickou veřejností,“ komentovala knihu ředitelka mateřské školky Marie Pavlíková.

Figurka Kiko vystupuje i ve spotu, jehož česká verze by měla být od 28. listopadu k vidění na webu www.tadysenedotykej.org.

Podívejte se na spot s panáčkem Kiko z anglické verze kampaně

Dobeš: Utírání zadečku není pedofilie

Právě snaha rozdávat brožuru v mateřských a základních školách rozzlobila šéfa resortu Josefa Dobeše. „Svět se zbláznil a je naruby. Dospěli jsme v této sexuální osvětě tak daleko, že dnes chráníme děti mateřských škol proti učitelkám, které těm tříletým dětem musí utírat zadeček,“ reagoval na novou vládní kampaň ministr školství.

Podle sexuologa Petra Weisse by bylo špatné, kdyby aktivita byla příliš extremní a pedagogové by se pak museli bát dotýkat svých svěřenců. „Kampaň tímto směrem je ale užitečná,“ tvrdí.

Josef Dobeš, ministr školství:

„Buďme tolerantní vůči učitelům, kteří mají děti rádi a starají se o ně. Spolupracujme s rodinou, vysvětlujme, že když paní učitelka utírá zadeček nebo chlapce v první třídě pohladí po hlavě, tak to není pedofilie, to je přirozený vztah učitele k dítěti.“

„Buďme ostražití na jiné excesy, které tady probíhají,“ navrhuje Dobeš. Mezi „excesy“ v rozhovoru pro ČT24 jmenoval doporučení dívkám, aby braly antikoncepci kvůli lepší pleti, či nasazování kondomu na vibrátory. Média před nedávnem informovala o tom, že se Dobešův úřad chystá sexuální výchovu ve školách oklestit. Ministerstvo to ale popřelo. Dnes se Dobeš postavil za učitelku, která sexuální výchovu kritizovala a již ředitel chtěl údajně za to propustit. Ministr naopak do školy posílá kontrolu.

Nad vládní kampaní bude dohlížet Zora Dušková, ředitelka Dětského krizového centra, které funguje od roku 1992. Za tu dobu řešilo případy zhruba 5 000 dětí. Pětina z nich byla obětí sexuálního násilí. „Hranice intimity musíme dítě velmi učit, a to o to víc, že dnešní doba hranice stírá. Poučení o tom, kam dětem smějí jiní sahat i kde se ony nesmějí dotýkat jiných, je nutné,“ míní Dušková. Podle ní vkusná prevence dítě nepoškodí, zatímco sexuální zneužívání mívá následky na celý život. Odborníci ho označují za „vraždu duše“.

Loni evidováno 786 zneužitých dětí

Česko ve své osvětě využívá materiálů z kampaně, kterou před rokem odstartovala Rada Evropy. Podle jejích údajů se v Evropě zhruba jedno z pěti dětí stává terčem sexuálního násilí. Podobný obrázek dnes vykreslila i vládní zmocněnkyně Šimůnková. Ministerstvo práce prý loni evidovalo 786 případů sexuálního zneužití dětí. Pachatelem bývají většinou příbuzní či známí. Letos policie od ledna do srpna zaznamenala 412 sexuálních deliktů na dětech.

„Sexuální zneužívání dětí je stále tabu, a to hlavně za dveřmi rodin. Tam jsou děti nejvíc ohroženy. Je tu tendence bagatelizovat. Dětem se mnohdy nevěří. Většina případů zůstává utajena,“ uvedla zmocněnkyně, podle které by právě kampaň měla přispět k větší pozornosti a citlivosti k problému i k odstranění legislativních nedostatků. Součástí osvětové akce je i odborná konference, na které budou experti jednat o případné úpravě zákonů.

Jan Kaňák z Linky bezpečí nechce vládní iniciativu předem odsuzovat. Kampaň by mohla pomoct rozšířit mezi dětmi povědomí o sexuálním násilí, je však prý nutné, aby byla dostatečně masivní a celoplošná. „Hodně záleží na tom, jakým způsobem budou materiály prezentovány, kde budou potencionální spoty vysílány, jak se to dostane k dětem a dospívajícím,“ myslí si sociální pracovník a zároveň doporučuje, aby všechny materiály byly doplněny o kontakty, kam se mohou zneužívané děti obrátit.