Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad bojovníkem za práva otců Fialou

Brno – Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek nad bojovníkem za práva otců a předsedou sdružení K213 Jiřím Fialou. Ten byl ve výkonu ročního trestu vězení za pohrdání soudem a útok na veřejného činitele. Nyní je Fiala zpět na svobodě a případem se musí znovu zabývat Okresní soud v Kolíně. Trest dostal Fiala za to, že před časem vyskočil se spisem z okna soudní síně a následně se popral s justiční stráží.

Odůvodnění svého rozhodnutí zatím Nejvyšší soud nezveřejnil. Verdikt padl podle mluvčího NS Petra Knötiga ve čtvrtek. Ve stejný den odpoledne pustili Fialu z věznice Nové Sedlo na Žatecku, informovalo sdružení K213 na svých webových stránkách. Fiala rozhodnutí přivítal, jen se pozastavil nad tím, jak dlouho Nejvyšší soud o jeho dovolání rozhodoval. V cele strávil přes půl roku.

Okresní soud v Kolíně původně vyměřil Fialovi dvouletý trest vězení. Krajský soud v Praze pak trest zmírnil na polovinu. „Kdybych to měl říct jednou větou, tak je to pomsta starých struktur,“ řekl Fiala v únoru u odvolacího soudu. Poukázal přitom na to, že soudci, kteří se jeho případem zabývali, jsou bývalí členové KSČ. Řízení bylo podle Fialy plné procesních pochybení a porušení trestního řádu.

Incident se odehrál v roce 2009 u Obvodního soudu pro Prahu 1, který rozhodoval ve sporu o péči Fialova syna. Fiala údajně chtěl vzít soudci spis s tím, že řízení dál povede sdružení K213, které prý předtím rozhodlo o odebrání spisu justici, protože „u českých soudů není nikdo, kdo by s tímto případem mohl pozitivně pohnout“. Soudce Fialovi nevyhověl, a tak si vzal spis sám, odmítl jej vrátit a chtěl s ním opustit soud.

Nejvyšší soud
Zdroj: ČT24

Cestu mu však podle žalobců zastoupila justiční stráž. Fiala pak vyskočil z okna na dvůr soudu, kde jej strážní dostihli. Podle zrušených soudních verdiktů Fiala jednoho z nich napadl. Nepodmíněný trest dostal kvůli tomu, že trestné činy spáchal ve zkušební době.

V minulosti dostal Fiala například dvouměsíční nepodmíněný trest vězení za blokádu vstupu do jednací síně Městského soudu v Praze z dubna 2008. Po zásahu Nejvyššího soudu však prvoinstanční soud aktivistu zprostil obžaloby. Za blokádu státního zastupitelství v Nymburce z listopadu 2008 zase dostal šestiměsíční nepodmíněný trest vězení. Odvolací Krajský soud v Praze ale rozhodl, že nešlo o trestný čin, ale jen o přestupek.

Členy Fialova sdružení K213 jsou většinou otcové, kteří se z různých důvodů nemohou stýkat se svými dětmi. Svou organizaci pojmenovali podle paragrafu trestního zákona, který stanovoval, že neplacení výživného je trestné. Sdružení považuje alimenty za „otevřený nástroj feministické justice k terorizování otců“. Někteří z nespokojených otců podali v minulosti žalobu na český stát k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Dal jim za pravdu v tom, že délka soudních sporů byla často nepřiměřená.

Vydáno pod