Vojáci, kteří cvičili afghánskou armádu, dostali vyznamenání

Praha – Ministr obrany Alexandr Vondra dnes vyznamenal vojáky druhé jednotky OMLT, která v afghánské provincii Vardak letos od dubna do října cvičila příslušníky místní armády. Při ceremoniálu v památníku na pražském Vítkově vojáci vzpomínali na své dva kolegy, kteří nasazení v Afghánistánu zaplatili životem.

„Tato rotace ve Vardaku byla výjimečná především tím, že se vždycky modlíme a přejeme si, aby se domů vrátil stejný počet vojáků, jako odjíždí. A tentokrát se dva nevrátili,“ uvedl po předání medailí Vondra. „Byla výjimečná i tím, že jednotka působila ve značně těžkých podmínkách, a dokonce byl zraněn její velitel,“ dodal ministr.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek uvedl, že zkušenosti této jednotky i jejích předchůdců pomohou při nasazení dalších českých vojáků ve Vardaku. „Sebelepší příprava ale nenahradí danou situaci, která momentálně v Afghánistánu panuje,“ tvrdí Picek.

Česká OMLT obnovuje afghánskou armádu

České jednotky OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team) v Afghánistánu působí pod mandátem mezinárodní operace ISAF. Jejich úkolem je cvičit, školit a instruovat vojáky peších jednotek o síle praporu. Podílejí se tak na obnově a zvýšení operačních schopností Afghánské národní armády.

Ve druhé jednotce OMLT ve Vardaku celkem sloužilo čtyřiapadesát českých vojáků, její jádro tvořili příslušníci 73. tankového praporu z Přáslavic, kteří byli doplněni odborníky z dalších sedmi jednotek. Začátkem října operační úkol převzala 3. jednotka pod velením podplukovníka Zdeňka Mikuly.

Vojáci z rukou ministra obdrželi medaile Za službu v zahraničí, čestné odznaky Za zásluhy a Záslužné kříže ministerstva obrany. Zároveň si připomněli památku dvou padlých kolegů. Robert Vyroubal zahynul poté, co jeho obrněný vůz najel na nastraženou výbušninu. Adrian Werner zemřel v olomoucké nemocnici na následky střelného poranění, které utrpěl při útoku nepřátel na českou předsunutou základnu ve Vardaku.

Medaile Za službu v zahraničí
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Věděli jsme, do čeho jdeme. Viděli jsme, že prostor je velice náročný, protivník to má vymyšlené a je zkušený,“ poznamenal velitel druhé jednotky Michal Kucharský. Předností jeho vojáků podle něj byla dobrá psychická připravenost, která jim pomohla překonat i ztrátu kolegů. „Chtělo to pouze krátkou dobu, než jsme se jako jednotka vyrovnali s tím, že jsme přišli o kamaráda,“ uvedl velitel.

„Prostě to mám vymazáno z paměti“

Sám Kucharský byl v misi zraněn. Jel ve stejném obrněném vozidle, v němž zahynul Vyroubal. Velitel se přes nabídku evakuace do ČR vrátil do služby i s prasklou plící, vykloubeným ramenem a dvěma zlomenými žebry. Dalším, kdo byl při výbuchu nástražného zařízení těžce zraněn, byl rotný Ivan Vorel. „Jeli jsme v automobilové koloně na setkání mezi českým velením, Američany a Afghánci. Při jízdě v koloně nás vyhodili do povětří,“ popsal tichým hlasem voják, který se z následků zranění stále zotavuje.

Vyznamenaní vojáci z Afghánistánu
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Po incidentu si nepamatuji vůbec nic. Ani ten den, kdy se nám to stalo. To mám prostě vymazáno z paměti,“ řekl rotný Vorel. Po zranění se probudil až v Ústřední vojenské nemocnici, kam ho dopravil armádní letecký speciál. Následkem výbuchu měl poraněnou páteř. Lékaři vynaložili velké úsilí, aby ho udrželi při životě. „Péče byla na vynikající úrovni. Chtěl bych samozřejmě poděkovat všem lidem, co se snažili o záchranu mého života a co mi pomohli,“ dodal.