Žáci úspěšně zakončili misi na Mars

Praha - Po úspěšné výpravě do vesmíru se vrátila posádka Expedice Mars 2011. Už poosmé se totiž uskutečnila mezinárodní soutěž mladých astronautů, kdy vítězný tým absolvoval simulovaný let v maketě raketoplánu v Belgii. Mise byla splněna. Projekt vzbudil u žáků základních a středních škol zájem o kosmický výzkum. Mnozí z nich by se tomuto oboru chtěli věnovat i nadále.

Dvanáctka finalistů z Česka a Slovenska dorazila po týdenní výpravě z evropského kosmického centra v Belgii. Jako profesionálové uspořádali mladí kosmonauti hned po příjezdu tiskovou konferenci. Zážitků bylo hodně. Kromě astronomického výcviku se tady mluvilo hlavně o simulovaném letu v raketoplánu. „Chtěla bych do budoucna letět v opravdovém raketoplánu,“ prohlásila členka Expedice Mars 2011 Ema Novotná. 

Expedice na Mars
Zdroj: ČT24

Podle organizátorů šlo letos o mimořádnou posádku. I přes řadu problémů simulovaný let přežila. Ta loňská totiž zahynula hned pětkrát. Výběr proto musí být přísný. Členem expedice se totiž stane jen ten, kdo projde několika náročnými koly soutěže – od testů z kosmounautiky, astronomie a zdravovědy až po vlastní výzkumný projekt. „Je to jako ve skutečném raketoplánu, je tam tisíc tlačítek,“ řekl velitel slovenské posádky Jaroslav Merc. 

Pro řadu zúčastněných je výprava do vesmíru odrazovým můstkem v kariéře. Někteří začnou studovat technické obory a z jiných se stanou velitelé následujících expedicí.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)