Mára zopakoval slavný Kašparův let, z Pardubic doletěl do Prahy

Kunětice (Pardubicko) - Letec Petr Mára dnes zopakoval slavný let Jana Kašpara a s replikou jeho letadla přeletěl z Pardubic do Prahy. Ve dvě hodiny vzlétl z letiště v Kuněticích u Pardubic a kolem půl čtvrté přistál na závodišti v pražské Chuchli. Celý let proběhl bez větších komplikací, letadlo ale nemá navigaci, pilot měl proto trochu potíže s orientací v terénu. U Kolína zabloudil a zorientoval se až u Sázavy, cesta se tak z plánovaných 120 kilometrů trochu prodloužila.

Mára chtěl přelet poprvé zopakovat přesně po 100 letech 13. května, kvůli silnému větru ale start odložil. Replika letadla se poté trochu změnila, dostala těžší motor s téměř dvojnásobným výkonem, i proto se dnešní akce nakonec mohla uskutečnit.

Ani dnes dopoledne ale nebylo jasné, zda se let podaří. Sám Mára České televizi řekl, že to vidí 50 na 50. Foukal totiž vítr okolo 5 m/s. Replika letadla Blériot přitom potřebuje k letu prakticky bezvětří a minimální oblačnost. Pilot se nakonec rozhodl, že to zkusí. Letadlo krátce před půl druhou skutečně vzlétlo. Po zkušebním kolečku ale musel Mára přistát, protože byl stroj příliš těžký. Technici ale odebrali asi 20 litrů benzínu a pak už se odlet podařil. „Stroj zaplaťpámbu fungoval perfektně. Zima mi vůbec není, protože člověk se během letu zapotí, ona je to docela slušná fyzická námaha,“ řekl Mára ČT krátce po příletu do Chuchle.  

Stroj letěl celou dobu zhruba 100 až 200 metrů nad zemí

Kašpar byl průkopníkem letectví v českých zemích. Letoun, který si sám postavil a s nímž doletěl v roce 1911 do pražské Chuchle, daroval v roce 1913 Národnímu technickému muzeu v Praze. V den přeletu měl ideální počasí. Pouze nad Běchovicemi a Prosekem se na chvíli ztratil v mlze, navedlo jej až Národní divadlo. Po příletu do Chuchle se posilnil čokoládou, rychle se převlékl do fraku a pospíchal na svatbu své bývalé přítelkyně, která si brala jeho kamaráda.

Reportáž Přemysla Šrámka a Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Původní Kašparovu trasu ale podle Máry zopakovat nešlo: „S tímhle letadlem nepřichází v úvahu letět přes centrum Prahy. Musím nalétnout tak, abych nejenom neohrozil obyvatele metropole, ale i letový provoz.“ Podle Martina Kindernaye ze sdružení Aeropark, které na kunětickém letišti provozuje muzeum letectví a přelet organizovalo, chce muzeum pořádat lety historických letadel do Prahy na počet Jana Kašpara každoročně. „Vzhledem k dnešnímu úspěchu také zvažujeme, že by tento stroj mohl uletět i delší vzdálenosti,“ dodal.

Vydáno pod