Čeští vědci vyvíjejí vakcínu proti zaječímu moru

Praha – Čeští vojenští vědci vyvíjejí očkovací vakcínu proti nebezpečné tularémii. Ta sice napadá hlavně zvířata, je ale přenosná i na člověka. Panuje obava, že by mohla teroristům posloužit jako biologická zbraň. Na výzkum přispělo americké ministerstvo obrany v přepočtu téměř pěti miliony korun. Informovala o tom televize Nova.

Tularémie napadá divoká zvířata, zejména zajíce, říká se jí proto také zaječí mor. Útočí ale i na lidi, ročně je s ní diagnostikováno asi sto Čechů. Příznakem jsou například zvětšené a bolestivé mízní uzliny, horečka nebo malátnost. Účinný lék proti ní zatím neexistuje.

Nyní se ho snaží vyvinout vojenští vědci v Česku. Potrvá to ale ještě zřejmě několik let. „V tuto chvíli budou probíhat první zkoušky na zvířecích modelech,“ řekl televizi děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Roman Chlíbek.

Na výzkum přispěly i Spojené státy. „V tuto chvíli máme poskytnuto finanční krytí ve výši 250 tisíc dolarů na roky 2011 a 2012,“ sdělil Chlíbek.

Inkubační doba tularémie je čtyři až 12 dní, někdy i více. K nákaze člověku stačí vdechnout i pouhých pět až deset mikroorganismů. Bakterie je zákeřná v tom, že například ve zmraženém mase je schopná přežít až tři roky.