Po týdnu obstrukcí střídalo jedno hlasování druhé

Praha - Po pěti dnech obstrukcí ze strany opoziční ČSSD zakončila sněmovna svá jednání odhlasováním všech čtrnácti reformích návrhů. K hlasování došlo krátce po jedenácté večer, po hodinové přestávce, kterou si vyžádala ODS na jednání klubu. Poslanci poté hlasovali o předlohách, k nimž patřily například normy zdravotnické, sociální a důchodové reformy. Rozhodli také o změnách v zákoníku práce, sazbách daně z přidané hodnoty, úsporných sociálních opatřeních a také o vzniku Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Koaliční poslanci ocenili oznámení předsedající Kateřiny Klasnové (VV) o ukončení rozpravy potleskem a radostnými výkřiky. ODS si poté vzala hodinovou přestávku, údajně proto, aby do sněmovny mohl dorazit dostatečný počet vládních poslanců k přehlasování senátních stanovisek k předlohám. Koalice totiž potřebovala jasných 101 hlasů.

Demonstranti ProAlt chtěli protestovat před parlamentní budovou

Opoziční poslanci se v dnešních vystoupeních během dne soustředili opět hlavně na kritiku reformních opatření a líčení jejich negativních důsledků. Z vládního tábora na jejich kritiku reagoval vysvětlováním změn zejména ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Řada sociálních demokratů si také znovu stěžovala, že jim koaliční členky vedení sněmovny upřely právo vystoupit potřetí.

Jednání poslanců dnes zároveň rozvířila informace o tom, že ulice ke sněmovně ráno přehradily policejní zátarasy. Demonstranti z iniciativy ProAlt protestovali podle poslance ČSSD Stanislava Křečka proti přijetí zákonů chystaných reforem. Demonstrace jsou ze zákona do 100 metrů od sídla parlamentu zakázány. ČSSD proti opatřením protestovala a požadovala jejich zrušení.

Reportáž Štěpánky Martanové a Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Poslanci večer opět perlili a přetahovali se o cedulky ČSSD

Sobotní jinak monotónní předčítání připravených vystoupení poslanců opozice zpestřila přetahovaná o cedulky s protestními hesly, kterými ČSSD v jednacím sále upozorňuje na svůj postoj k vládním reformám. Při Svobodově prvním projevu poničil papír s nápisem občanský demokrat Jan Florián. Svoboda jej pak, jak je ve sněmovně zvykem, prostřednictvím předsedající Vlasty Parkanové (TOP 09) vyzval, ať mu nahradí vzniklou škodu. „Účet mu zašleme,“ řekl posléze Svoboda. Podruhé se k řečnickému pultu postavil s nápisem „Vládní reformy nás vedou do dluhů a chudoby“. Tento papír pak rychlým pohybem „zabavil“ a odnesl někdejší pražský primátor Pavel Bém, a vyvolal tak smích v sále.

Řečnící poslanec reagoval žádostí ke svým spolustraníkům, aby mu tedy přinesli další z cedulí. Text „Stop chybným a nespravedlivým reformám. ČSSD hlasuje proti“, opřený na řečništi o mikrofony, však raději sám schoval, když kolem pultu opět procházel poslanec Bém. Ten se v tu chvíli vracel od poslaneckých lavic ČSSD, kde „ukradenou“ cedulku osobně vrátil předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi.

Rath: Na galaktického ministra financí prostý felčar nemá

Poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath také opět navrhl přerušit projednávaný bod do 24. prosince do devíti hodin, ale jeho návrh neprošel. Zdůvodnil to například tím, že by se řada poslanců ráda vyvázala ze svých vánočních povinností. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura mu posléze vzkázal, že jeho klub rozdělil Rathovy vtipy do dvou druhů. V první kategorii se směje jen sám Rath a jeho stranický kolega Richard Dolejš, druhá kategorie pak zní „ani Dolejš se nesměje“. Na řadu přišla i slovní přestřelka mezi Rathem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP O9). Ministr si hejtmana dobíral, že pro jeho návrh hlasovalo jen 17 poslanců. Rath pak vše zakončil slovy, že „na galaktického ministra financí prostý felčar nemá“.

Vydáno pod