Pafko: Nejsou nadstandardní operace, medicína je jen jedna

Praha – Chirurgové a profesoři Jan Pirk a Pavel Pafko se shodují, že v péči o pacienta nelze označovat lepší či horší materiál. Podle nich není možné rozdělit materiály používané při operacích na standardní a nadstandardní, jak plánuje zdravotnická reforma. Dokázali by si ale představit, že by si pacienti připláceli za výběr lékaře, který je bude operovat. Připlácení na lepší kolenní kloub nebo na lehkou sádru sice bude už od prvního prosince legální, zato připlatit si za lepšího doktora stále není možné. Praxe obálkových darů špičkovým lékařům nebo nepřímo nadacím tak bude pokračovat dál.

Zdravotnická reforma počítá mimo jiné s rozdělením zdravotnické péče na základní a nadstandardní. Pacienti by si podle návrhu ministerstva zdravotnictví mohli připlatit za lepší kyčelní kloub, sádru nebo oční čočku. Na standard budou mít nárok pacienti ze zdravotního pojištění. Za nadstandard si budou připlácet. Podle profesorů Jana Pirka a Jana Pafka ale materiály na lepší a horší rozdělit nelze, alespoň v chirurgii ne. 

„Nemůžete někomu do srdce, když na tom záleží jeho život, našít něco, o čem nejste přesvědčen, že to je v pořádku, a že někomu našijete horší chlopeň. To se nesrovnává s lékařskou etikou,“ argumentuje kardiochirurg z IKEMu profesor Jan Pirk. 

„Česká chirurgická společnost se distancovala od toho, aby vytvářela nějaké standardní a nadstandardní operace. Medicína je pouze jedna,“ přidal se chirurg z Fakultní nemocnice Motol profesor Pavel Pafko. 

Podle něj by standard a nadstandard měly určovat pojišťovny. „Jsme schopni říct cenu výkonu. Ale je nám dost jedno, odkud prostředky na ten výkon přijdou. Zda přijdou z všeobecného pojištění, nebo přijdou tak, že si bude pacient připlácet. A od toho je tu plátce, tedy pojišťovny, aby řekly, co a jak budou platit.“ 

Pavel Pafko o korupci v nemocnicích: „Jenom velmi hloupý člověk si může myslet, že člověk, který přijede do nemocnice autem za 3 miliony, si vezme pyžamo a postaví se do řady s těmi, kteří přijeli tramvají.“


Oba lékaři se ale shodli na tom, že pacienti by si mohli připlatit za to, když budou chtít na běžný zákrok lékařskou kapacitu. „Toto je princip nadstandardu, ne to jestli bude dražší nebo levnější vlákno nebo nějaký šroubek,“ myslí si Pafko. 

Pirk ujišťoval, že ze základního pojištění má každý pacient právo na to být operován lékařem, který má k zákroku odbornou způsobilost. Jestliže by si ale pacient připlatil, měl by právo na to, aby ho operoval šéf nebo zástupce šéfa. Přitom by bylo samozřejmé, že na nejsložitější zákroky má způsobilost pouze zkušený chirurg.



Lékařské společnosti žádají zavedení legální platby za odborníka proto, aby se dnešní živelný systém zprůhlednil a zdanil. A slibují, že pacienti by nemuseli platit horentní sumy. Pokud by ministerstvo placení za operaci u špičkového lékaře povolilo, mohlo by být pro pacienty levnější, než je dnes na černém trhu. V budoucnu by na něj v rámci konkurenčního boje chtěly přispívat i zdravotní pojišťovny.

Česká televize zjistila, kolik se už dnes za jednotlivé operace špičkovým lékařům platí. Za výměnu kyčelního kloubu to je podle nemocnice 10 až 15 tisíc. Pět až deset tisíc korun stojí operace kýly nebo žlučníku. A stejně tolik za vyhlášené porodníky. 

Za kolik je zákrok u špičkového lékaře
Zdroj: ČT24

Nadstandardní péče

Vyhláškou ministerstva zdravotnictví budou definovány nadstandardní výkony a materiály, za které si bude moci pacient připlácet. Mohly by to být například robotické operace místo invazivní, lepší/dražší čočka při operaci šedého zákalu nebo kvalitnější kloubní náhrada. Zatím se ale jedná jen o příklady, protože co bude nakonec ve vyhlášce definováno, zatím není známo. Pacient si od data účinnosti nové vyhlášky připlatí pouze rozdíl v ceně nadstandardu a standardu, hrazeného z veřejného zdravotního pojištění.