Léčba kmenovými buňkami - budoucnost pro lidi s Alzheimerem?

Praha - V Ústavu experimentální medicíny se otevřela nová laboratoř pro užívání kmenových buněk u zvířat. Pomůže nejen ve veterinární léčbě, výsledky mohou posléze lékaři využít i pro lidskou medicínu, třeba v případě léčby slepoty, pohybového aparátu nebo Alzheimerovy choroby.

Vlastní kmenové buňky se dokážou přizpůsobit jakékoliv poškozené tkáni - lidské i zvířecí. Zatímco u té první omezují výzkum etické i právní otázky, u té druhé mají vědci volnější ruce. A mají velmi slibné výsledky. „Léčba je aplikovatelná třeba u psů nebo koní, kde si nejlépe ověříme, jestli mají nějaké vedlejší účinky a jak terapie bude probíhat,“ řekla Eva Syková, ředitelka Ústavu experimentální medicíny.

Léčba kmenovými buňkami u zvířat má 80procentní úspěšnost, výsledky by v budoucnu mohly pomoct i v humánní medicíně. V laboratořích už probíhá řada testů. Mohly by sloužit při léčbě slepoty nebo Alzheimerovy choroby. Budoucnost mají také v ortopedii a chirurgii. Právě tady nastupuje nová laboratoř.

Třeba u sportovních koní pomáhají při zranění šlach nebo zlomenin, u psů v léčbě artritidy. Experimentální léčba u dvou desítek zvířat byla úspěšná - třeba u zlatého retrívra Morgana, který ještě před necelým rokem nemohl skoro chodit. Teď opět pomáhá postiženým dětem. „Žádná léčba nezabírala, potom paní doktorka navrhla kmenový buňky, které zabraly,“ řekla majitelka psa Andrea Kostelecká. 

Dalším úspěchem je kůň, který dokonce jen pár měsíců po zranění běžel díky kmenovým buňkám hlavní dostih ve Velké Chuchli. V laboratoři se teď chystají vyzkoušet léčbu i pro regeneraci zraněné kůže. Vědci doufají, že by díky veterinárnímu výzkumu mohli brzy rozšířit lidskou léčbu od cukrovky a poranění míchy i do dalších oblastí.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)