ČT: Osobní data romských studentů skončila na internetu

Praha - Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy zveřejnilo na svých internetových stránkách kompletní seznam romských dětí, které studují na středních školách a kterým ministerstvo poskytlo dotaci na studium. Na stránkách se objevily všechny osobní údaje bezmála devíti stovek studentů, čímž se mohl úřad ministra Josefa Dobeše (VV) dopustit porušení zákona o ochraně osobních údajů. Poté, co ČT na případ upozornila, ministerstvo ze svých stránek soupis stáhlo. Ministr Dobeš kvůli úniku informací podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

V seznamech se třeba vedle dat narození objevily i přesné adresy. „To, co se stalo, je neodpustitelná chyba úředníka ministerstva. Jestli se potvrdí podezření, že údaje zveřejnil konkrétní pracovník, změním trestní oznámení z neznámého pachatele na oznámení na tuto osobu,“ zareagoval na situaci Dobeš v tiskové zprávě. Přestože ministerstvo tvrdí, že seznam visel na internetu zhruba den, je podle data uložení zřejmé, že byl volně přístupný už od 20. října.

Podle Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) se tím instituce bude zabývat, zahajuje správní řízení pro možné porušení zákona o ochraně osobních údajů. „Vyvolává to v této společnosti úplně logicky zášť nebo závist - já jsem nedostal, on dostal, proč zrovna oni. Navíc, když je to ještě opatřeno etnickou nálepkou…,“ komentuje únik dat Dana Moore z Univerzity Karlovy.

Senátor a stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek: "Vyzýváme Úřad na ochranu osobních údajů, aby celou kauzu prošetřil. Jedná se o podpásový úder všem takto podporovaným dětem a flagrantní pochybení ministerstva."

Podpora ministerstva je určena sociálně znevýhodněným dětem. Střední nebo vyšší odborná škola jim z těchto peněz platí třeba ubytování na internátu, obědy ve školní jídelně nebo školní pomůcky a pracovní oděvy na praktické vyučování.