Trenérovi obžalovanému ze znásilnění svěřenců hrozí 12 let

Praha - Před pražským městským soudem stojí bývalý florbalový trenér a manažer klubu Future Marek Jaroch. Čelí obžalobě ze znásilnění a pohlavního zneužívání až deseti svých svěřenců, přičemž dvěma z nich bylo pouhých 14 let. Šestatřicetiletý muž svou vinu popírá, prý je celá kauza vykonstruovaná. Podle něj je především pomstou ze strany trenéra florbalistů pražských Bohemians, který se mu mstí za vyhození z klubu, ale i dalších hráčů potrestaných za různé prohřešky odchodem z klubu. Za znásilnění někdejšímu trenérovi hrozí až 12 let vězení.

Podle obžaloby se měl bývalý generální ředitel pražského klubu SSK Future v roce 2001 dopustit pohlavního zneužívání tím, že během soustředění přilehl k jednomu z hráčů a hladil ho. Následně prý dal jeho ruku na své genitálie, aby mu prováděl masturbaci. Když to poškozený odmítal, prováděl on masturbaci nezletilému. Přestal, až když se svěřenec začal fyzicky bránit. „Jednoho poškozeného hráče měl pohlavně zneužít, u ostatních se o to pokusit,“ uvedla mluvčí pražského soudu Martina Lhotáková.

Zbylých devíti skutků se podle obžaloby Jaroch dopustil v letech 2008 až 2010. Některé z nich se měly stát v bytě jeho rodičů na pražském Barrandově nebo v bytě, který měl klub k dispozici. Zbytek pak na soustředěních či po některých zápasech. Většina skutků měla podobný scénář. Jaroch údajně své svěřence opil a ve chvíli, kdy nebyli schopni vlastního úsudku, pokusil se je ve čtyřech případech znásilnit. Jednou se mu to podle obžaloby povedlo, čímž způsobil chlapci posttraumatickou stresovou poruchu.

Jaroch je stíhaný ze dvou trestných činů. „Jednak z ohrožování mravní výchovy, což není zas tak nejpřísnější. Nejpřísnější je tady teď trestný čin znásilnění,“ konstatoval soudce Kamil Kydalka. Za znásilnění bývalému trenérovi hrozí až dvanáctileté vězení. Vzhledem k vážnosti případu nechává soud obžalovaného už několik měsíců ve vazbě.

Je to pomsta nepřátel, brání se trenér

„Je to lež, nesmysl. Nikdy jsem nic neudělal,“ hájil se dnes obžalovaný muž u soudu. „Podle mě to Jelínek (bývalý trenér SSK Future) nerozdýchal a mstí se za vyhození z klubu,“ dodal Jaroch. Podle něj chodil na tréninky opilý, a proto se s ním klub rozloučil. Uvedl také, že s ním měl několik incidentů, zejména proto, že chtěl přetáhnout hráče do Bohemians. Jaroch také argumentoval tím, že alkohol svým svěřencům nikdy nenabízel ani nekupoval, naopak proti němu tvrdě bojoval. Sám prý navíc pije velice málo.

Florbal
Zdroj: ISIFA/VLP/Jiří Kopáč

Jaroch se dnes velmi podrobně vyjadřoval k jednotlivým bodům obžaloby. U některých uvedl, že nemohl být na místě činu přítomen, protože byl úplně jinde. Hájil se také tím, že ho někteří z poškozených nenávidí, protože je z klubu vyhodil, třeba kvůli užívání drog či alkoholu. „Trenéři to nechtěli dělat, musel jsem jim to vždy sdělit já,“ podotkl. Takto podle něj dopadlo celkem asi 30 hráčů. Další z chlapců prý chtěli pouze podpořit své kamarády.

„Normálně se mnou komunikoval i po údajném incidentu,“ poznamenal Jaroch k výpovědi chlapce, kterému prý způsobil posttraumatickou stresovou poruchu. Domů chlapce bral, protože ho o to v převážné většině požádali. V 95 procentech o tom navíc podle něj věděli rodiče. Jaroch také prohlásil, že měl několik víceletých vztahů, z jednoho má dokonce syna.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Soud teď bude vyslýchat zneužívané chlapce. Ti ale nebudou vypovídat přímo v soudní síni, přenášet se tam bude jen jejich hlas z jiných místností. „Znalci to navrhli, aby nedocházelo k dalšímu stresování těch osob,“ vysvětlil Kydalka. Líčení je naplánované do pátku, verdikt ale pravděpodobně nepadne, protože soud bude muset předvolat další svědky.

V úterý má být kromě poškozených vyslechnut také znalec z oboru psychiatrie, který ve svém posudku tvrdí, že Jaroch je efebofilik, tedy projevuje náklonnost k dospívajícím chlapcům. Znalecký posudek předložený obhajobou však tvrdí, že obžalovaný netrpí žádnou duševní chorobou, poruchou ani sexuální deviací.