Kocourek půjde kvůli matčiným transakcím na kobereček k premiérovi

Praha - Nad pokračováním ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) ve vládě visí velké otazníky. Kvůli podezřelé finanční transakci, v níž figuruje Kocourkova matka, ministra v nejbližších dnech čeká další schůzka s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Uskutečnit by se mohla již zítra a premiér by na ní už mohl rozhodnout, zda Kocourek bude muset kabinet opustit. Občanští demokraté Kocourkův osud nechávají v rukou premiéra. Vládní VV chtějí od Nečase rychlé řešení a žádají, aby se věc probrala na středeční schůzce koaličních lídrů.

„Zvolíme standardní přístup. To znamená, že pan ministr to musí vysvětlit panu premiérovi a zároveň i veřejnosti. Pan premiér a pan ministr o tom mluvili už minulý týden a mají naplánovanou schůzku k tomu i tento týden,“ uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Nečas už dříve dal najevo, že žádá od Kocourka „důvěryhodné vysvětlení“.

Kocourek po páteční schůzce s Nečasem připustil, že ho premiér nepochválil. „Uvidíme, jaké to bude mít následky,“ dodal. O kauze samotné pouze poznamenal, že je to „několik let stará záležitost“, kterou se snažil vysvětlit. Nečas po páteční schůzce vzkázal, že o věci hodlá s ministrem jednat znovu, protože nechce dělat závěry na základě jednoho novinového článku.

Přes účet Kocourkovy matky šly dluhopisy za 16 milionů

Páteční Mladá fronta Dnes (MfD) informovala o tom, že matce ministra průmyslu v roce 2008 zobchodovala společnost Key Investments (KI) 16 milionů korun. Podle dokumentů, která má MfD k dispozici, uzavřela Kocourková smlouvu s Key Investments 3. března 2008. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 milionů korun.

 Byly to neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do nichž investoval peníze klientů výhradně KI: dluhopisy E Side Property, Sincomu a ústecké firmy Via Chem Group. Pokyn k jejich prodeji dala pak Kocourková po třech měsících. Za další měsíc odešla hotovost 16,14 milionu korun na její účet u UniCredit Bank.

Kocourkově kauze se ve středu bude věnovat K9

„My jsme dosud v naprostém šoku. Věříme, že to pan ministr Kocourek vysvětlí, pokud ale ne, ohrožuje důvěryhodnost vlády. Myslíme si, že by toto měl pan premiér vyřešit sám a rychle,“ řekl dnes v rádiu Impuls předseda VV Radek John. Ve středu se podle něj sejdou koaliční lídři ve formátu K9 a VV se na schůzce budou chtít kauze věnovat. „Nechci to hrotit, ale ve středu budeme říkat toto stanovisko: Ministr, který je podezřelý z nelegálního získání peněz, nemůže být ve ve vládě, která si chce říkat protikorupční,“ řekl John.

Martin Kocourek a šéf resortu financí Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

Nečas už odvolal z vlády dva ministry své vlastní strany - Pavla Drobila z funkce ministra životního prostředí a Ivana Fuksu z ministerstva zemědělství. Při nedávném Fuksově odvolání přitom premiér překvapil rychlostí, s jakou ho zbavil vedení úřadu. Od té doby se kvůli vnitrostranickým neshodám spekulovalo také o odchodu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Kocourek nicméně zatím platil spíše za bezproblémového člena Nečasova kabinetu.