Palasovy účty jsou pod lupou Kalouskových detektivů

Praha – Pod lupou Finančně analytického útvaru (FAÚ) ministerstva financí se nyní nacházejí majetkové poměry někdejšího ministra zemědělství a nynějšího moravskoslezského hejtmana a senátora Jaroslava Palase. Informuje o tom Mladá fronta Dnes s odvoláním na dopis, kterým se ministerstvo před několika týdny obrátilo na banky s žádostí o poskytnutí informací, zda u nich má Palas či jeho manželka Jiřina účty. Ministerstvo financí stejně jako u jiných případů prošetřovaných FAÚ k celé záležitosti oficiálně mlčí, aktivity svých vyšetřovatelů nikdy veřejně nekomentuje.

Dopis údajně poslal šéf FAÚ Milan Cícer na některé tuzemské finanční ústavy. Žádá v něm banky o poskytnutí informací, zda Palas a jeho žena v jejich bance nemají účty. Ať jako fyzické nebo podnikající osoby. V případě vedení účtu požaduje FAÚ, který odhaluje například praní špinavých peněz, kompletní výpisy od roku 2007. Důvodem může být prý především stavba domu v Jeseníkách za desítky milionů korun. Není jasné, z jakých prostředků ji Palas financuje. Hejtman tvrdí, že jde o úspory.   

Palas údajně o žádném vyšetřování neví, rozhodně mu prý ale nevadí. „Jsem rád. Už mám těch dohadů dost. Konečně se prokáže, že je všechno v pořádku. Pokud vyšetřování probíhá, poskytnu plnou součinnost. Nemám co tajit,“ sdělil deníku. Za šetřením nevidí ani politickou pomstu. „Na druhou stranu útoky na mě jsou vždy dobrým zviditelněním pánů Bohuslava Sobotky a Jiřího Paroubka,“ dodal. Sobotka mu například vyčítá, že na 25 let pronajal novojičínskou nemocnici společnosti Agel patřící pod oceláře Tomáše Chrenka.

Zkoumání Palasových účtů může naznačit, kde vzal peníze na stavbu obřího domu v Ludvíkově na Bruntálsku za desítky milionů korun. O něm se mluvilo jako o penzionu, ale podle katastru jde o rodinný dům. FAÚ zajímají příjmy Palasových jen od roku 2007. Rezignoval tak na jeho příjmy z dob, kdy v roce 2002 až 2005 působil jako ministr zemědělství. Tehdy například prodal Setuzu lidem kolem Tomáše Pitra. Navíc není jasné, čemu se věnoval mezi roky2005 a2008, kdy působil jen jako šéf myslivecké jednoty.

Jaroslav Palas je další z politiků, kterého útvar začal letos vyšetřovat. Na jaře analytici rozkývali křeslo pod ministrem obrany Alexandrem Vondrou, když rozpracovali kauzu finančních toků z dob evropského předsednictví, za které Vondra zodpovídal. Do hledáčku se analytikům dostaly také finanční problémy poslance Věcí veřejných Michala Babáka, který stranu štědře sponzoroval.

Vydáno pod