Kubice a Lessy slíbili Šluknovsku dostatek policistů

Šluknov (Děčínsko) – Ministr vnitra Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy přijeli na sever Čech. Se starosty Šluknovska jednali o situaci v oblasti zasažené v minulých měsících rostoucí kriminalitou a společenským napětím. Starostové Kubicemu v polovině října poslali otevřený dopis, v němž ho viní z nedodržování slibů. Na dnešním setkání však byli mnohem přívětivější, ocenili, co policie a ministerstvo pro zlepšení stavu v oblasti udělaly. Bojí se však, aby policejní iniciativa záhy nezeslábla. To ale prezident Lessy nepředpokládá.

„Starostové Šluknovského výběžku mohou pozitivně hodnotit spolupráci s Policií ČR. Současně je však třeba říct ještě jedno: Sice došlo ke zklidnění situace v našich městech a obcích, nicméně v žádném případě nemůžeme přestat s kontrolní činností, kterou jsme společně s Policií ČR a městskou policií rozjeli. Máme obavy, co bude dál, pokud odjedou speciální pořádkové jednotky,“ shrnul současný postoj představitelů regionu rumburský starosta Jaroslav Sykáček.

Posily zůstanou na Šluknovsku i rok

Policejní prezident Petr Lessy se ale snažil starosty uklidnit. Policie na Šluknovsku podle něj posílila své stavy a stále nabírá další členy pro problematický region. Ministr vnitra Jan Kubice upřesnil, že policie získala pro severočeskou pořádkovou jednotku 50 nových členů. Slíbil starostům, že dokud nebudou noví policisté řádně vycvičeni – tj. až rok – zůstanou na Šluknovsku pořádkové jednotky z jiných regionů, které tam policie stáhla v srpnu. Jejich působení stálo už 40 milionů korun.

Severočeská pořádková jednotka však bude k dispozici celému regionu, proto nebude nepřetržitě k dispozici Šluknovsku a nejspíš tam ani nebude mít svoji centrálu. Tamní města a obce však dostanou posily i pro svá místní oddělení.

Původně Kubice hovořil o vytvoření nové jednotky v Ústeckém kraji o síle 200 mužů. Nyní však upřesnil, že základem bude nedávno přijatých 50 policistů, jejich stav se bude rozšiřovat až podle finančních možností. „Bude to stálá pohotovostní severočeská jednotka. Náklady na tu jednotku budou doplňovány postupně, takže se předpokládá, že by stála třeba 200 milionů. V současné době tam dojíždí průměrně 50 policistů navíc,“ uvedl ministr. Podle Lessyho je Ústecký kraj jediný, který nové policisty nabírá.

Ministr vnitra Kubice však poznamenal, že policejní síla není jediné, co je potřeba k vyřešení situace. „V současné době je situace v oblasti zklidněná, marasmus a nihilismus v životním stylu se určitě nedá změnit během několika dní,“ uvedl ministr ve Studiu 6. Podle policejních statistik už násilí u ulic Šluknovského výběžku zmizelo, přibývá ovšem drobných kriminálních činů. Podle policejního prezidenta ovšem to, že lidé stále častěji upozorňují na zloděje a výtržníky, svědčí o tom, že se přestávají bát. 

Setkání po dvou měsících

Kubice se starosty jednal poprvé 25. srpna, krátce po incidentu, během nějž asi 20 Romů zmlátilo méně početnou skupinku mladíků, což vyprovokovalo sérii protiromských demonstrací. Tehdy slíbil starostům noční hlídky padesátičlenné pořádkové jednotky. V terénu se objevil i 10. září, když třemi městy pochodovali příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti, kteří se ve Varnsdorfu dostali do potyček s policisty. Poté už ale nepřijel, což si starostové vykládali jako nesplněný slib; prý jim slíbil jednání každý měsíc.

Starostové ze Sdružení pro rozvoj Šluknovska adresovali ministerstvům 11. října otevřený dopis, jehož část věnovaná vnitru viní resort z nedodržování slibů. Starostům vadil jednak ministrův údajný nezájem o další jednání a také to, že navzdory jeho slibům v některých městech regionu klesají počty policistů. Údajně šlo o případ dvoutisícového Velkého Šenova, kde podle starosty Vladimíra Vykoukala zbyli z osmi policistů pouze čtyři, hlavně vinou převelení do větších měst.