Policie vtrhla na ministerstvo školství, šetří veřejnou zakázku

Praha – Ministr školství Josef Dobeš (VV) pozastavil vypsání výběrového řízení na software pro podporu výzkumu a vývoje. Reagoval tak na kroky policie, která prověřuje podezřelé okolnosti zadání mnohamilionové zakázky. Minulý týden vtrhli do pražské centrály ministerstva detektivové z protikorupční policie a z úřadu odnesli několik počítačů a veškeré dokumenty, které se připravované zakázky týkají. Informaci přinesly Lidové noviny.

„Prověřujeme přípravu této veřejné zakázky,“ potvrdil deníku Marek Belko, vedoucí jihočeské expozitury protikorupční policie, která má kauzu od počátku na starosti. Provozování databáze, která kontroluje využívání státních prostředků na vědu a výzkum, tento rok končí. Na její pokračování měl být původně v prosinci vypsán mnohamilionový tendr. A právě jeho příprava nyní detektivy zajímá. „Víc o tom teď říci nemohu,“ dodal Belko.

Experti se podle novin shodují, že důvody šetření mohou být v podstatě dva: buď má policie podezření, že byla zakázka připravována na míru pro předem vybraného zájemce, nebo mělo dojít k jejímu „umělému“ navýšení. „Každopádně to musí být důležité, když to policisté odchytili už v tak rané fázi,“ řekl Stanislav Beránek z nevládní organizace Transparency International. „Nemám obavu, že by se to zametlo pod koberec, jihočeská expozitura patří k nejlepším v rámci protikorupční policie,“ dodal.

„Do vyšetření celého případu pozastavujeme vypsání výběrového řízení, aby nebyla sebemenší pochybnost o transparentnosti této zakázky, která je pro podporu vědy a výzkumu klíčová,“ uvedl dnes ministr. Šetření se podle něj týká zakázky z roku 2007. „Jedná se o smlouvu na zajištění softwaru na podporu výzkumu a vývoje, jejíž platnost končí v září roku 2011. Ačkoli mi někteří úředníci doporučovali tuto smlouvu prodloužit, odmítl jsem takové prodloužení podepsat a rozhodl, že zakázka může pokračovat pouze na základě řádného a transparentního výběrového řízení,“ napsal Dobeš v tiskovém prohlášení. Podle Lidových novin se ale policie zajímá až o nové výběrové řízení.

Ministr ještě dnes dopoledne tvrdil, že o policejním šetření vůbec neví. „Nic jsem o tom neslyšel,“ reagoval. Jeho podřízený Josef Janda z Odboru mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji, kam projekt spadá, novinám zase řekl, že mu policisté doporučili, aby se o detailech zákroku do skončení prověřování nezmiňoval.

Vydáno pod