Policie rozprášila česko-slovenský gang převaděčů

Bratislava - Slovenská policie dnes oznámila, že ve spolupráci s českými kolegy minulý týden rozbila mezinárodní gang převaděčů, který také falšoval doklady. V případu na Slovensku a v Česku obvinili čtyři Čechy, čtyři Slováky a Rakušana, tři z nich skončili ve vazbě. Policie přepokládá obvinění dalších osob, v Česku během akce policisté našli dílnu na padělání dokladů.

„Na základě objednávek převaděči zajistili doklady slovenských a českých občanů. Prostřednictvím kurýrů je doručili do pozměňovací dílny a cizincům odevzdali zfalšované doklady. S těmito doklady poté cizinci překročili hranice,“ uvedlo slovenské policejní prezidium. Dodalo, že cizince vydávané za Slováky a Čechy pak v Rakousku zaměstnal jeden z členů skupiny.

Přesný počet migrantů, které gang převedl, policie zjišťuje. Podle odhadů skupina dosud vyrobila nejméně 100 padělaných dokladů, což jí vyneslo alespoň 4,5 milionu korun. Její členové prý spolupracovali minimálně od minulého roku.

Policie našla i kradené pasy a řidičáky

Akce slovenské a české policie za pomoci jejich rakouských kolegů se zaměřila na odhalení nelegálních migrantů ze Srbska, Černé Hory a Vietnamu. Více než 120 policistů uskutečnilo v obou státech bývalé československé federace 12 domovních prohlídek a prozkoumali také čtyři jiné prostory a pozemky. Našli kompletní techniku na výrobu falešných dokladů a mimo jiné i 165 dokladů, včetně odcizených občanských a řidičských průkazů, jakož i cestovních dokladů.

Při akci zadrželi čeští i slovenští policisté dohromady 17 osob, z nichž devět ve věku 35 až 42 let obvinili. V případě prokázání viny soudem hrozí obviněným vězení na 12 až 20 let. „Je velmi velká pravděpodobnost, že policie obviní i další osoby patřící do této skupiny převaděčů a padělatelů působících na území Slovenska a České republiky,“ poznamenala slovenská policie. Ve vyšetřovací vazbě na Slovensku skončil jeden Slovák z údajného gangu, na další dva Čechy uvalil vazbu český soud.