MŠMT už by viníka zveřejnění romských studentů mělo znát

Praha – Za zveřejnění seznamu s osobními údaji romských studentů, kteří dostávají státní stipendium, může podle ministerstva školství (MŠMT) jeden z jeho zaměstnanců. Úřad už ohlásil jeho přísné potrestání, konkrétní jméno ale prý oficiálně ještě neví. Lidé znalí prostředí úřadu nad tím ale kroutí hlavou. Podle nich o umístění dokumentu na internetové stránky úřadu musel někdo rozhodnout, což musí být zřejmé okamžitě. Kdo nese vinu za zveřejnění choulostivých údajů, by prý mělo ministerstvo vědět na začátku příštího týdne.

Na webu ministerstva školství byl zhruba dvacet dní ke stažení seznam romských středoškoláků, kteří dostávají od státu dotaci na vzdělávání. Vedle jejich jmen byla v dokumentu i jejich data narození a adresy. Až po upozornění České televize úřad data stáhl. Dosud ale není jasné, kdo seznam zveřejnil, ministerstvo zatím jméno zodpovědného člověka nezná.

Bývalí zaměstnanci ministerstva považují za nesmysl, aby nikdo nevěděl, kdo dal souhlas ke zveřejnění dokumentu na internetu. „Každý zásadní materiál, který měl být zveřejněn na webových stránkách ministerstva, byl vypracován věcně příslušným odborem a poté schválen náměstkem té konkrétní skupiny. Pak šel na poradu vedení,“ přibližuje zaběhnutý postup na ministerstvu bývalá náměstkyně ministra Klára Laurenčíková. Po schválení vedením ministerstva mohl být dokument zveřejněn na stránkách úřadu. I v případě, že by například ve spěchu úředník nebo úřednice toto pomyslné kolečko vynechali a zveřejnili zprávu bez souhlasu, bylo by prý jednoduché zjistit totožnost snaživce.

„V takovém případě je pak zcela zřejmé, kdo to webovému specialistovi poslal, protože to muselo být posláno mailem,“ prohlásila pro ČT bývalá ředitelka odboru rovných příležitostí MŠMT Michaela Marksová-Tominová (ČSSD). Daný postup pro případy zveřejňování dokumentů prý v úřadě funguje i nyní, zatím neznámý zaměstnanec prý pravidlo porušil. „Ne každý má přístup a povolení vkládat do systému webových stránek MŠMT, ale bohužel zde došlo k pochybení a k systémovému nedostatku,“ tvrdí za ministerstvo mluvčí Kateřina Savičová. Přesný postup a schvalovací proces internetových dokumentů už ale mluvčí tají: „Myslím si, že toto jsou interní záležitosti ministerstva.“

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)