Hasičskému sboru nově velí Drahoslav Ryba

Praha - Novým generálním ředitelem hasičského záchranného sboru bude od 1. prosince dosavadní ředitel hasičů z Vysočiny Drahoslav Ryba. Ministr vnitra Jan Kubice ho dnes jmenoval do funkce. Ryba ve funkci střídá dlouholetého šéfa sboru Miroslava Štěpána, který se jako nestraník rozhodl kandidovat na senátora za KDU-ČSL.

„Chtěl bych poděkovat panu genenerálmajoru Štěpánovi za vynikající práci, kterou pro hasičský záchranný sbor odvedl. Nový generální ředitel hasičského záchranného sboru je velmi kvalitní manažer a má všechny předpoklady pro výkon této funkce. Nastupuje v nelehké době, zejména s ohledem na ekonomickou situaci země a rozpočet hasičského sboru. Věřím, že se mu podaří tento spolehlivý a stabilní sbor provést ekonomicky složitým obdobím, které nás pravděpodobně čeká,“ uvedl Kubice.

Osmačtyřicetiletý Ryba byl šéfem hasičského sboru na Vysočině od ledna 2001, předtím dlouhou dobu působil u hasičů ve Žďáru nad Sázavou. Vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě, inženýrský titul získal ve studijním oboru Technika požární ochrany a bezpečnosti průmyslu. V minulosti působil i jako člen komise pro státní závěrečné zkoušky na pražské Univerzitě Jana Amose Komenského ve studijním oboru andragogika, v současnosti je členem komise pro státní závěrečné zkoušky na ostravské Vysoké škole báňské v bakalářském programu Požární ochrana a průmyslová bezpečnost.