Kocourek opouští vládu, Nečas ho z korupce nepodezírá

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) dnes večer přijal demisi, kterou mu nabídl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Ten dnes vysvětloval své finanční transakce se společností Key Investments v roce 2008, podle premiéra není v podezření z korupce, jeho kroky ale předseda vlády považuje za nešťastné. Kocourek sám dnes odmítl nařčení z korupce a uvedl, peníze byly jeho a svěřil je společnosti Key Investments proto, aby je „odklonil“ od problémů s rozvodem.

Nečas předpokládá, že celá kauza bude vyšetřena. „Předpokládám, že pan ministr doloží všechny věci i v podobě listinných materiálů a dopadne to pro něho pozitivně,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Klíčové podle něj je, že Kocourek převzal politickou odpovědnost za chybu, kterou udělal v době, kdy v žádné ústavní funkci nebyl. O Kocourkově nástupci bude podle Nečase veřejnost včas informována. Nečas také uvedl, že mu Kocourek doplnil také některé podrobnosti, které nechtěl veřejně sdělit.

Ministr má koncem tohoto týdne podle vládního mluvčího Jana Osúcha dlouhodobě naplánované důležité mezinárodní jednání s ruským vicepremiérem Alexandrem Žukovem. V zahraničí je do konce týdne také prezident Václav Klaus, kterému musí Nečas ministrovu demisi přinést.

„Veškeré prostředky, o které se jedná, pocházejí z prostředků, které jsou mé osobní, rodinné nebo historické a svěřil jsem je do správy Key Investments pouze proto, abych je odklonil od případných problémů, které vznikaly v souvislosti s mou složitou rodinnou situací v roce 2008,“ uvedl na tiskové konferenci Kocourek s tím, že k vyjádření ho přiměly nepodložené spekulace, které se snaží provázet jeho kauzu. S vyjádřením také podle svých slov váhal, neboť nechtěl otevírat citlivé kapitoly svého života.

S manželkou podle svých slov vyrovnán je a nechce tuto záležitost rozebírat. Poškozená machinacemi s penězi prý není, neboť peníze svěřené Key Investments prý byly jeho vlastní, historicky rodinné prostředky a prostředky rodinných příslušníků. Veškeré doklady o nabytí majetku má Kocourek k dispozici a je ochoten vše doložit - a to patřičným orgánům, dodal Kocourek, který působil po celou dobu rozpačitě.

Ministr školství Josef Dobeš (VV): „Oceňuji, že to takhle proběhlo. Zřejmě to vyplynulo ze setkání s panem premiérem a oba se k tomu takto postavili. Je to celkem ojedinělé a já si vážím toho, že vyvodil odpovědnost.“

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS): „Toto rozhodnutí respektuji. Ve chvíli, kdy zde byly pochybnosti a nebyly zde jasné argumenty, které by je vyvrátily, je takovéto rozhodnutí podle mého názoru správné.“

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík: „Jeho jednání bylo morálně zpochybnitelné, bohužel. Jsem rád, že se k tomuto rozhodnutí přiměl, že pan premiér jeho demisi přijal. Jakákoli další agonie v tomto směru by znamenala znedůvěryhodňování této vlády.“

Senátor, stínový ministr spravedlnosti ČSSD Jiří Dienstbier: "Byly tu pochybnosti o tom, jestli to není praní špinavých peněz. A pan Kocourek přišel s argumentem, že ošidil svoji manželku, to je z deště pod okap."

Kocourkové přistálo na účtu 16 milionů

Z dokumentů zveřejněných před šesti dny v páteční Mladé frontě Dnes vyplývá, že matka nynějšího ministra uzavřela smlouvu se společností Key Investments 3. března 2008. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 milionů korun. Byly to neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do nichž investovala peníze klientů výhradně Key Investments. Pokyn k prodeji dala Kocourková za tři měsíce. Za další měsíc pak přišla hotovost 16,14 milionu korun na její účet.

Key Investments
Zdroj: ČT24

Grémium od Kocourka žádalo, aby kauzu vysvětlil do konce týdne. Koaliční partneři ODS - TOP 09 a VV - zastávají názor, že věc spadá do kompetencí premiéra. Od ministra ale jejich politici chtěli rychlé vysvětlení. Kocourka kvůli případu kritizuje opozice. Podle KSČM vláda Kocourkovou kauzou ztratila „poslední zbytky důvěryhodnosti“, řekl dnes na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.