Bývalý poslanec Kužílek si vysloužil liliovou cenu

Praha - Prvním laureátem ceny Bílá lilie, za kterou stojí stejnojmenná obecně prospěšná společnost podnikatele Zdeňka Bakaly, se stal bývalý poslanec Oldřich Kužílek. Jen o jeden bod za ním skončila místostarostka Černošic Daniela Göttelová, i ona si odnesla cenu. Cílem nové organizace je větší transparentnost veřejné správy a boj proti korupci. Cenu v podobě skleněné vázy s českým křišťálem v podobě lilie dnes převzal Kužílek z rukou patrona - exprezidenta Václava Havla. Součástí ocenění je i 200 000 korun.

Kužílek se angažuje ve sdružení Otevřená společnost, která každoročně vyhlašuje žebříček nejhorších pochybení úřadů při poskytování informací. Černošická místostarostka Göttelová byla loni před volbami vyškrtnuta z kandidátky strany Věci veřejné za to, že nepodepsala smlouvu o stranické poslušnosti. Vadila jí formulace, že „když vedení VV rozhodne, jak mají poslanci hlasovat, budou tím poslanci vázáni“. Ve své obci prosazuje principy boje proti korupci, Černošice jsou například jednou ze sedmi obcí, které si sdružením Oživení nechaly provést protikorupční audit.

Bakala patří k nejznámějším českým podnikatelům. Vybudoval impérium v hodnotě několika miliard dolarů - působí v hornictví, energetice či médiích. Bakala má v oboru pověst korektního profesionála, ale ani jemu se nevyhnuly diskuse o střetu zájmů, například když působil v představenstvu českého Telecomu.

Bakala financuje i přestavbu budoucího sídla Knihovny Václava Havla, která vznikla v létě 2004 jako obecně prospěšná společnost s cílem uchovávat dílo a odkaz exprezidenta, dramatika a někdejšího disidenta, zasazovat je do dobových souvislostí, v nichž vznikalo, a dále rozvíjet jeho základní myšlenky. Byla založena po vzoru prezidentských knihoven v USA. Exprezidentovi nedávno Bakala uspořádal oslavu 75. narozenin.