Úředník, kvůli němuž unikla data romských žáků, na MŠMT končí

Praha - Ministerstvo školství už ví, který úředník zveřejnil na webu seznam romských žáků obsahující citlivé údaje. Oznámil to dnes ministr školství Josef Dobeš (VV) s tím, že úředníka vyhodí. Jméno ale uvést nechtěl, nepotvrdil ani, zda se jedná o úřednici Martu Teplou, která ministra veřejně kritizovala kvůli řešení romské problematiky. Na únik dat upozornila Česká televize, Dobeš poté podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Ta osoba je v pracovní neschopnosti, údajně se zhroutila, a já počkám, až bude uschopněna, a tu situaci budu řešit,“ sdělil Dobeš s tím, že úředníka či úřednici poté propustí. „Toto je velké faux-pas, které se nesmí opakovat. Já si jen hraju s myšlenkou, jestli je to záměr, nebo to byla velká hloupost,“ dodal.

Na dotaz, zda se jedná o úřednici Martu Teplou, odpověděl, že to nebude komentovat. Teplá přitom nedávno vystoupila proti podpoře předškolních dětí a jejich rodičů ze sociálně vyloučených lokalit a proti postupnému rozpouštění praktických, tedy zvláštních škol. Poté na úřadě skončila.

Seznam unikl na web ministerstva v pondělí, když na něj upozornila Česká televize, ministerstvo jej stáhlo. Seznam obsahoval jména i přesné adresy celkem 895 romských žáků, které ministerstvo finančně podpořilo při studiu na středních školách. „Úřad pro ochranu osobních údajů zahajuje ve věci správní řízení pro podezření z porušení zákona o ochraně osobních údajů,“ sdělil David Pavlát z úřadu.

Vydáno pod