Kraslice: Veřejnost proti kamionům

Kraslice (Karlovarsko) - V Kraslicích se schyluje k dalšímu střetu kvůli průjezdu nákladních aut přes blízký hraniční přechod. Většina místních před pěti lety peticí prosadila zákaz pro vozidla nad tři a půl tuny. Ukázalo se, že opatření je komplikací pro místní firmy i případné investory.

Například místní výrobce čalounění pro auta, letadla a vlaky má mateřskou firmu v německém Plavně. Mezi tímto městem a Kraslicemi denně pendlují nákladní auta. Kvůli omezení na nejbližším přechodu však musí jezdit přes Vojtanov na Chebsku.

„Objížďky nás ročně stojí 750 tisíc,“ tvrdí Miloslav Vošta, ředitel Car Trim. Podobné hlasy znějí od místních přepravců. Naopak názor veřejnosti se od petice nezměnil. Průjezdy kamionů nadále odmítá.

Kraslická radnice musí ovšem vzít na vědomí i jiná fakta. Nezaměstnanost tu dosahuje skoro 15 procent. Místní firmy a potenciální investoři podmiňují ekonomické oživení odstraňováním překážek na hranici.

„Stávající omezení by se mělo změnit. Moje představa je taková, že omezení kolem dvanácti tun přinese oživení podnikání přes hranice,“ myslí si starosta Zdeněk Brantl (SN). O možném otevření hraničního přechodu pro kamiony se má na radnici rozhodnout do konce roku.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)