Advokáti: Kocourkova exmanželka má na část „odkloněných“ peněz nárok

Praha - Bývalá manželka nyní již bývalého ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) má možná nárok na část peněz, které ministr vlastnil, pokud o nich nevěděla. Myslí si to advokát Václav Vlk. Podle něho by záleželo na tom, zda byly peníze součástí společného jmění manželů, či nikoli. Advokátka Klára Samková pro ČT24 uvedla, že se ministr v podstatě přiznal k podvodu na své ženě, za což mu hrozí pět až deset let ve vězení. Vlk naopak v jeho jednání trestný čin nespatřuje. Člen Nečasova kabinetu přesto dnes premiérovi předal svou demisi a ten ji přijal.

„Pokud šlo o prostředky, které byly vydělány za manželství, má manželka nárok na polovinu z nich. Pokud ne, měla by nárok pouze na výživné pro děti,“ uvedl pro zjednodušení advokát Vlk.

Kocourek dnes na tiskové konferenci oznámil, že šestnáctimilionová částka na matčině účtu byla jeho a že ji svěřil společnosti Key Investments proto, aby ji „odklonil“ od problémů s rozvodem v roce 2008. „Veškeré prostředky, o které se jedná, podle ministra obchodu pocházejí z prostředků, které jsou buď jeho osobní, rodinné nebo historické.“

Klára Samková je přesvědčena, že Kocourek přesunutím části financí ovlivnil vypořádání společného jmění manželů. „Jestliže by se jednalo o jmění rodinných příslušníků nebo by pocházelo z doby před manželstvím, tak tyto prostředky nebyly legálně ve společném jmění manželů, takže nebyl důvod je jakýmkoliv způsobem odkloňovat,“ poznamenala Samková.

Rozhovor s Klárou Samkovou (zdroj: ČT24)

Ministr Kocourek dnes rovněž prohlásil, že je se svou bývalou manželkou vyrovnán. Klára Samková tomuto tvrzení ovšem nevěří. „Jestliže zatajil některé protředky, tak se tu nachází možnost, že ty prostředky do společného jmění manželů patřily a paní Kocourková je o osm milionů chudší,“ uvedla advokátka.

Podle Vlka situace, kdy se jeden z manželů snaží přesunout majetek na své příbuzné, je velice průhledná a napadne každého. „Je zpravidla naprosto bezúspěšná a jednoduše dohledatelná, protože peníze jsou posílány z jednoho účtu na druhý a soud to v řízení o vypořádání SJM zjistí,“ podotkl právník z kanceláře Moreno Vlk & Asociados.

Kocourek se přiznal ke dvou trestným činům, tvrdí Samková

Z dokumentů zveřejněných před šesti dny v páteční Mladé frontě Dnes vyplývá, že matka nynějšího ministra uzavřela smlouvu se společností Key Investments 3. března 2008. Už o týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 milionů korun. Byly to neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do nichž investovala peníze klientů výhradně Key Investments. Pokyn k prodeji dala Kocourková za tři měsíce. Za další měsíc pak přišla hotovost 16,14 milionu korun na její účet.

Martin Kocourek a premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24

„Pan ministr se podle mého názoru v přímém přenosu přiznal k možnosti spáchání dvou trestných činů s nejvyššími trestními sazbami,“ prohlásila advokátka, která upozornila na to, že Kocourek se zřejmě na své exmanželce dopustil podvodu. „V podstatě jí upřel určitou částku, možná také osm milionů,“ dodala. V tom případě by politikovi hrozilo vězení až na deset let. Druhým možným trestným činem je podle právničky „krácení daně, poplatku a povinné platby“. Tomu by Kocourek čelil, pokud by nevysvětlil, kde vzal 16 milionů na dluhopisy, i tehdy by Kocourkovi hrozilo až deset let.

Kde vzal Kocourek peníze na dluhopisy?

V prohlášení, které poskytl novinářům Kocourek, vypočetl, že šlo o necelé dva miliony jeho matky, půlmilionovou pozůstalost po otci a asi 3,4 milionu z pojistek a mimosoudní dohody, které se týkaly jeho vážného úrazu s trvalými následky. Zbytek do oněch 16 milionů korun mají být další úspory a peníze z Kocourkovy podnikatelské činnosti jako ekonomického, organizačního a investičního poradce. Právě tyto příjmy by se podle Samkové měly objevit v daňových přiznáních společností, kde Kocourek své služby vykonával. Tyto údaje jsou prý evidovány jako „rozdělení zisku společnosti“.