Koaliční jednota vzala při hlasování o loteriích zasvé

Praha - TOP 09 bude žádat co nejrychlejší koaliční schůzku kvůli dnešnímu hlasování koaličních Věcí veřejných ve sněmovně o daňové reformě. Novinářům to večer řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Předseda VV Radek John vzápětí opáčil, že jeho strana se chová konzistentně a žádné „koaliční nevěry“ se nedopustila. Premiér Petr Nečas (ODS) nedávno proklamoval posílení a stmelení třístranné koalice, jak vidno, vydrželo ve sněmovně jen pár dní, kdy poslanci nejednali.

Když vládní koalice v noci z neděle na pondělí po šestidenních obstrukcích překonala odpor levicové opozice a opět schválila reformní zákony vrácené Senátem, hovořil premiér Petr Nečas o tom, že tato dlouhá poziční bitva koaliční strany stmelila a semknula.

„Já si určitě musím rozmyslet vůbec, zda a za jakých okolností pokračovat dál v tak vážné práci s někým, kdo nedrží ani písemné, ani slovní dohody. Ale to je potřeba si rozmyslet,“ prohlásil ale dnes ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Reagoval tak na hlasování, ve kterém sněmovna prosadila rozdělení odvodů z loterií tak, že o třetině budou rozhodovat samy loterijní společnosti.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík: „Věci veřejné dnes udělaly zcela jasný koaliční podraz. Je to obrovský faul.“

Opozice a vládní VV dnes ve sněmovně také prosadily zachování daňového zvýhodnění stravenek, které vláda navrhovala zrušit v rámci daňové reformy. Stalo se tak i přes Kalouskův „velmi zásadní nesouhlas“.