Schwarzenberg: Nejednota u daní nalomila koaliční důvěru

Praha – Nejednota při hlasování o daňové reformě silně nalomila koaliční důvěru a TOP 09 bude chtít tuto „velmi vážnou situaci“ v koalici řešit, tvrdí předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Vedení strany a poslanci TOP 09 se podle něj poradí o tom, jak budou na situaci reagovat. Kdyby se podobná „koaliční nevěra“ opakovala, mohlo by to podle něj znamenat konec koalice. Šéf poslanců topky Petr Gazdík pro Aktuálně.cz prohlásil, že úvahy o konci koalice jsou legitimní.

„Zajisté si budeme muset o tom vážně pohovořit, poněvadž to, co se stalo, je pokus o sebevraždu vládní koalice. Když se u tak důležitých věcí na poslední okamžik nedodrží hlasování pro vládní předlohu, jak se na tom koalice usnesla, to je už podle mého názoru opravdu velmi vážná situace,“ myslí si předseda TOP 09 a ministr zahraničí.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:

„Teď už je silně nalomená koaliční důvěra, a stane-li se to ještě jednou, může už být nalomená úplně. Považuji to za velmi, velmi vážnou situaci.“

TOP 09 popudilo především hlasování, ve kterém sněmovna prosadila rozdělení odvodů z loterií tak, že o třetině budou rozhodovat samy loterijní společnosti a další významný balík peněz z hazardu zamíří do fondu ministerstva školství. „Objevuje se výsadní postavení loterijních společností. Žádný jiný daňový poplatník neurčuje, jak se naloží s jeho penězi,“ stěžoval si vicepremiér s tím, že tyto firmy mají k dispozici obrovské množství financí a tím pádem i mají „nesmírnou možnost pro korupci“.

Většinově pro byly ODS a ČSSD, připojili se i jednotlivci z VV. TOP 09 poslanecký návrh odmítala.„Tady zvítězila opoziční smlouva a zvítězili především lobbisté loterijních společností,“ doplnil Schwarzenberg. A jeho stranický kolega Stanislav Polčák s ním souhlasí: „Koaliční nevěra, ke které došlo ve dvou zásadních věcech, znamená, že včerejším absolutním vítězem jsou odboráři a hazardní průmysl.“

Opozice a vládní VV ve sněmovně také prosadily zachování daňového zvýhodnění stravenek, které vláda navrhovala zrušit v rámci daňové reformy. Stalo se tak i přes „velmi zásadní nesouhlas“ ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Schwarzenberg nechtěl předjímat, kdy bude chtít jeho strana situaci rešit na setkání K9. Řešení ale podle něj musí být radikální.

Jednání K9
Zdroj: ČT24

Místopředseda TOP 09 Kalousek ovšem svolání koaliční schůzky kvůli nejednotě vládních stran ve sněmovně neplánuje „K čemu by byla dobrá? Aby se tam kolegové k něčemu zavázali a pak to zase porušili?“ prohlásil ministr dnes na konferenci Dopady reforem na hospodaření obcí a měst.

Po schválení nového zdanění loterií Kalousek ve sněmovně prohlásil, že sněmovna rozhodla o „nespravovatelném mechanismu“. Musí si prý rozmyslet, zda a za jakých okolností pokračovat dál v tak vážné práci s někým, kdo nedrží ani písemné ani slovní dohody, komentoval hlasování koaličních partnerů.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík dnes konstatoval, že ODS a VV spáchaly na TOP 09 ve sněmovně „velký podraz“. Strana s nimi prý ale nechce věc bezprostředně řešit, protože atmosféra je zjitřená. Na otázku internetového deníku Aktuálně.cz, zda uvažuje o konci koalice, Gazdík odpověděl: „To je velmi legitimní otázka. Nefungují elementární dohody. Proč bych měl sedět na K9, když pak tam uzavřené dohody neplatí?“

Jak na slova o koaliční nevěře reagují koaliční strany:

Alexandr Vondra, ministr obrany: „Každopádně odmítám, že by se jednalo o nějaké drama nebo nevěru. Taková silná slova nejsou nutná. Možná že někteří poslanci chtěli podpořit sport z dobré vůle. Určitě je prostor se k tomu vrátit, některé věci doladit.“

Vít Bárta, předseda poslaneckého klubu VV: „My křičíme o koaliční nevěře TOP 09. Není pravdou to, že nás bude TOP 09 poučovat o tom, co je to koaliční nevěra, ale my přineseme seznam koaličních nevěr TOP 09.“

Předseda rozpočtového výboru a poslanec ODS Pavel Suchánek slova o velkém podrazu odmítl. Loterijní novelu podle něj kromě VV a ODS nepřímo podpořili také zákonodárci TOP 09. „Myslím, že se šest poslanců odhlásilo, aby snížilo kvórum. Dali tak tomuto návrhu možnost, aby prošel,“ prohlásil. V případě nižšího počtu přítomných poslanců totiž pro nadpoloviční většinu, nutnou ke schválení návrhu, postačuje méně hlasů.

Velká koalice hazardu připravila obce o 4 miliardy

„Pan premiér deklaroval, že jsou připraveni dohodu koalice podpořit. Druhý den to bylo úplně jinak. Velká koalice hazardu – ODS, ČSSD, část Věcí veřejných a KSČM – připravila obce o tři miliardy korun a připravila je o další 1,1 miliardy korun změnou systému poplatků za jednotlivé hrací přístroje, které jdou přímo hazardnímu průmyslu,“ prohlásil předseda hnutí Starostové a nezávislí Gazdík.

Místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra s označením „hazardní oposmlouva“ nesouhlasí. „Já věřím, že ti poslanci, kteří hlasovali pro to, aby se část peněz rozdělovala na sport, to udělali z dobré vůle,“ tvrdí.

Sněmovnou schválený návrh podle Gazdíka také zřídil na ministerstvu školství fond, kam mají směřovat daně z hazardu určené primárně na sport. Tento fond ale podle něj nebude podléhat žádné parlamentní ani veřejné kontrole. „Bude to takový nový medvěd ministerstva školství, kde nejsou jasně stanovena pravidla, jak se bude o penězích rozhodovat,“ řekl Gazdík.

Nalomená důvěra mezi partnery může hrát svou roli i v budoucnosti. TOP 09 už nyní uvažuje, že se bude chovat stejně jako včera ostatní koaliční strany. Například pokud Senát do sněmovny vrátí zákon o veřejných zakázkách, může se topka pokusit své návrhy prosadit s levicí. Měli bychom řešit, zda se skutečně nevrátit k tvrdší variantě, na které jsme se v koalici nedohodli, přemítá Polčák.