Kadlecovy peníze ve Švýcarsku souvisí s kauzou Čepro

Praha – Peníze na švýcarském účtu bývalého šéfa Národního bezpečnostního úřadu a státního podniku Čepro Tomáše Kadlece pocházejí podle žalobců z jeho trestné činnosti týkající se nevýhodných transakcí a obchodů s palivem. Kauzou se v současnosti zabývá Obvodní soud pro Prahu 1, státní zástupce mu již v září 2010 navrhl, aby požádal o zajištění finančních prostředků. Oznámilo to vrchní státní zastupitelství. Soud se podle své mluvčí Michaely Wenzlové nebude vzhledem k probíhajícímu řízení k případu vyjadřovat.

Kadlec čelí spolu s bývalým obchodním ředitelem Čepra Alexandrem Houškou obžalobě z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Státní firmě muži údajně způsobili celkovou škodu přes 260 milionů korun. „Ještě v přípravném řízení vznesl státní zástupce v rámci žádosti o právní pomoc dotaz na švýcarské účty obviněného,“ uvedla mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová. Švýcaři odpověděli, že peníze našli. Podle serveru Aktuálně.cz na Kadlecův účet vedený ve Švýcarsku přišlo v minulých letech v přepočtu celkem více než 30 milionů korun.

Dříve, než odpověď přišla, nashromáždilo státní zastupitelství podle Válové dostatek důkazů proti Kadlecovi a podalo obžalobu. Protože tím skončilo přípravné řízení, nemohl již žalobce sám požádat o zajištění finančních prostředků bývalého šéfa Čepra. „Oznámil proto soudu, že jde o výnosy z trestné činnosti, které je potřeba zajistit k uhrazení nároku poškozené společnosti Čepro,“ dodala mluvčí.

Bývalý šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Růžek v televizi Prima naznačil, že by Kadlecovy peníze možná mohly pocházet z doby jeho působení v čele NBÚ, který vydával bezpečnostní prověrky nutné ke jmenování do různých státem placených funkcí i k získání některých státních zakázek. To však Válová odmítla. Zopakovala, že finanční prostředky nalezené ve Švýcarsku souvisí s projednávaným případem obchodů s pohonnými hmotami.

ČEPRO
Zdroj: ČT24

Hlavní líčení v kauze začalo v srpnu. Obžaloba se týká transakcí z let 2003–2005. Smlouvy, které Kadlec s Houškou uzavřeli, byly podle státního zástupce pro státní podnik značně nevýhodné – přišel o stamiliony korun. Druhou smluvní stranou byla společnost Czech Energospace (CE), kterou podle serveru Aktuálně.cz řídí bývalý zaměstnanec Čepra Pavel Zídek. V některých případech v obchodech figurovala i firma Marimpex Mineralöl-Handelsgesellschaft mbH. Obchody údajně převážně vypadaly tak, že Čepro palivo levně prodávalo a draze nakupovalo zpátky.

Jak se muži k obžalobě staví, není jasné. Kadlecův advokát totiž v srpnu prosadil, aby u výpovědí obžalovaných nebyla veřejnost, s tím, že se mohou dotknout utajovaných skutečností. Houška pak pouze na chodbě soudu novinářům řekl, že obvinění odmítá.