Kontroverzní školné – ve hře o placení je i zaměstnavatel

Praha – Koaliční experti na školství se dnes shodli na reformním zákonu o vysokých školách a na zákonu o finanční pomoci studentům. Jednou z novinek je podle ministra Josefa Dobeše (VV) to, že by půjčku na školné mohl za absolventa zaplatit jeho zaměstnavatel. Podle Dobeše by se to týkalo třeba učitelů nebo zdravotníků. Nově by šlo také odečíst si úrok z půjčky z daňového přiznání. Přepracované návrhy obou zákonů chce ministerstvo dát do připomínkového řízení za týden, koncem listopadu by jej měla projednat vláda. Univerzity ale zavedení školného odmítly.

„Zásadním parametrem je spoření na vzdělání, které bychom chtěli navázat na už fungující modul stavebního spoření. Pak tam jsou samozřejmě ty půjčky jak na vzdělání, tak i na život studenta, to znamená ty náklady na vzdělání,“ uvedl Dobeš. Zatím prý ale není jasné, kdo by půjčky poskytoval, zda by zde fungovaly nějaké státní záruky nebo by studentům půjčovala soukromá banka. S tím souvisí i otázka úročení.

„Počítáme i s tím, že by si úrok z půjčky student odečítal z daňového přiznání, a pracujeme v tom věcném záměru i s možností, že zaměstnavatel – pro něho za zvýhodněných podmínek – by mohl jednorázově zaplatit za zaměstnance,“ dodal ministr.

Tímto krokem by prý chtěli podpořit třeba technické směry, ale také učitele, zdravotníky nebo zaměstnance v sociálních službách. Podle Dobeše by mohl systém fungovat tak, že kdyby mladý kantor nastoupil na školu a třeba po roční praxi se osvědčil, mohl by se s ředitelem domluvit, že ve škole zůstane třeba dalších pět nebo deset let a škola za něj půjčku na školné zaplatí. To by prý bylo možné i ve splátkách.

„Toto já považuji za velmi odvážnou konstrukci, je to jeden z námětů,“ komentovala Dobešův nápad předsedkyně sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09). Dnešního jednání se sice nezúčastnila, podpořila nicméně Dobeše v tom, že je nyní potřeba připravovat paragrafované znění obou zákonů. Nový zákon o vysokých školách by podle ní nicméně nebyl nutný, stačila by novela.

Návrh zákona o vysokých školách počítá se změnami v pravomocích a hodnocení škol, v pojetí profesorů a docentů nebo se zavedením školného. To by se mělo začít platit od roku 2013, maximální výše by byla 10 tisíc korun za semestr. Rada vysokých škol to ale odmítla, prý to nezvýší kvalitu výuky a poplatky zavřou cestu ke vzdělání nemajetným studentům.

Vydáno pod