Pacienti se dozvědí, kolik za jejich léčení daly pojišťovny

Praha - Pacienti se nově dozvědí, kolik za jejich léčení daly zdravotní pojišťovny. O informace už nebudou muset žádat jako dosud, ale dostanou je automaticky. První výpis s celkovou sumou bez vyžádání dostanou pacienti v květnu 2013 a poté vždy roce ve stejný měsíc. Ministr Leoš Heger (TOP 09) prosadil změnu v balíku reformních zákonů, které tento týden schválila sněmovna, kontrola očima pacientů podle něj zabrání podvodům lékařů a ušetří za neoprávněnou péči.

S novou povinností pro zdravotní pojišťovny nesouhlasil šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS). Prý je to bude stát ročně až půl miliardy korun. Podle Hegera to ale bude jen pětina. „Myslíme si, že to bude takové memento pro lékaře, aby nevykazovali věci na nějaké fiktivní pacienty, že to přece jenom vyvolá určitou opatrnost u těch pár procent lékařů, kteří to nyní dělají. Těch sto milionů by se za péči podle odhadu mělo takto ušetřit,“ řekl ministr.

Nová povinnost pro pojišťovny je v zákoně o veřejném zdravotním pojištění. Boj o její prosazení trval téměř rok. „My jsme navrhovali, že tu povinnost pojišťovnám dáme, byly proti tomu velké výhrady. Pak to nakonec vedení koalice K9 potvrdilo, ale do zákona už jsme to nestihli,“ popsal ministr.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Posílat se bude pouze celková suma za rok

Protože ale prý sám viděl, že kritika měla racionální základ, dal nově do zákona povinnost pojišťovnám „v polovičaté podobě“. Pokud by totiž měly pojišťovny posílat kompletní výpis s diagnózami a citlivými údaji, ke kterému lékaři a s čím pacient chodil, musely by je posílat do vlastních rukou adresáta, tedy doporučeně.

„My jsme vymysleli takovou konstrukci, že by se posílala jenom suma, kterou zaplatila pojišťovna za pacienta za celý rok. To se může poslat jako bankovní výpis, tedy běžnou poštou,“ shrnul ministr. O podrobnosti, například počet zákroků, diagnózy nebo návštěvy lékaře, tak budou pacienti žádat i příští rok.

Detaily jsou k dispozici na pojišťovně

Už teď ale mohou lidé dostat od pojišťovny výpis o výdajích na péči, pokud si o něj požádají. V zákoně je od příštího roku povinnost pojišťovny dát účet na žádost pacienta v internetové podobě. Přehledy vykázané zdravotní péče i s její cenou najdou už teď klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny, kteří si zřídili internetovou zdravotní knížku. Přístup k informacím o uhrazené léčbě mají také klienti Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, kteří si zřídili kartu života.