Seznam otevřel Jarmaru Járy Cimrmana

Praha - Internetový portál Seznam.cz dnes v 11 hodin a 11 minut spustil stránky o životě a díle českého génia Járy Cimrmana nazvané Jarmara.at. Obsahem stránek, které mají podobu systematizovaného bludiště, jsou šuplíky, které po rozkliknutí nabízejí artefakty spojené s Járou Cimrmanem, záznamy z her, fotografie a další audiovizuální materiály spojené s fiktivním českým géniem.

„Chtěli jsme lidem nabídnout zábavu. Fenomén Járy Cimrmana je něco, co je ve světě ojedinělé a zároveň je to typicky české,“ vysvětlil důvody spuštění stránky Jarmara at. Martin Šámal. Každý zájemce o život a dílo Járy Cimrmana může v Jarmaře bloudit, hledat ve spoustě šuplíků nejrůznější artefakty, záznamy z her, fotografie a audiovizuální materiály. O to, aby se internetové stránky postupně naplňovaly dalšími informacemi a archivními záznamy, se stará správce Jarmary Jiří Linhart. V Jarmaře jsou kromě šuplíků také mechanické hříčky a knihy. Podle tvůrců má svojí podobou evokovat internetové stránky z doby Rakouska-Uherska.

Jarmara Járy Cimrmana
Zdroj: ČT24

Projekt Jarmara vznikal od jara letošního roku a z pohledů do celkových statistik vyplývá, že o místo správce byl mezi Čechy velký zájem. Téměř 300 000 lidí si vyzkoušelo své znalosti v jednom z prvních testů. 2 650 z nich postoupilo až do třetího kola, tedy mělo možnost poslat svoji esej redakční radě. Esejí nakonec přišlo 700 a z nich redakční rada vybrala deset potenciálních správců, takzvaných skladníků-intelektuálů. Cimrmanologové se Zdeňkem Svěrákem nakonec za správce zvolili osmadvacetiletého Jiřího Linharta z Prahy.